Dünyada bir ilk. Sular altında kalacak ülkede dijital ulus yaratılıyor. 100 yıl sonra devletleri kalmayacak

Tuvalu, İklim Değişikliğine Karşı “Dijital Ulus” Projesiyle Hazırlanıyor

Tuvalu, 11 bin vatandaşıyla küçük bir ada devleti olup, 100 yıl içinde sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Bu endişeyle hareket eden Tuvalu hükümeti, ülkenin güzelliklerini, kültürünü ve vatandaşlarının yasal haklarını korumak adına “Dijital Ulus” projesine başladı. Bu proje kapsamında Tuvalu, ülkedeki her şeyi dijital ortama aktararak sanal dünya “metaverse”de yeniden inşa ediyor.

Tuvalu, dijital sınırlarını belirleyip hükümetin faaliyetlerini sürdürebilmesi için dijital pasaportlar oluşturmaya çalışıyor. Bu pasaportlar sayesinde vatandaşlar, resmi işlemlerini dijital ortamda gerçekleştirebilecekler. Ayrıca, Tuvalu’nun toprakları sular altında kaldığında vatandaşların nerede yaşayacakları konusunda da planlar yapılmış durumda.

Vatandaşların Avustralya’ya Göçü

Tuvalu halkının karşı karşıya kaldığı iklim değişikliği tehdidine karşı alınan önlemlerden biri de Avustralya ile yapılan göç anlaşması. Avustralya-Tuvalu Falepili Birliği anlaşması, Tuvalu vatandaşlarına aşamalı olarak Avustralya’ya göç etme hakkı tanıyor. Ancak, bu durum Tuvalu yönetiminin gelecekte nasıl var olacağı konusunda soruları beraberinde getiriyor.

Diğer yandan, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından devlet statüsünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtiliyor. Tuvalu hükümeti, diğer ülkeleri, iklim değişikliği nedeniyle topraklarını kaybeden Tuvalu’yu hala bir devlet olarak tanımaya çağırıyor.

Tuvalu’nun Geleceği ve Endişeler

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Guy S. Goodwin-Gill ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Donald Rothwell, Tuvalu’nun dijitalleşme çabalarını değerlendirdi. Goodwin-Gill, başka bir ülkeye taşınmaları gereken insanların yasal durumlarının diğer ülkelerin politikalarına bağlı olduğunu belirtti.

Rothwell ise Tuvalu’nun az nüfusu göz önüne alarak, tüm devlet kayıtlarını dijital ortama aktarmanın büyük bir mesele olmadığını ifade etti. Ancak, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından çözümün henüz uzağında olduklarını belirtti.

İklim değişikliği kaynaklı sorunlarla boğuşan Tuvalu, diğer ülkeler için bir örnek teşkil ediyor ve uluslararası iş birliği gerektirdiği düşünülüyor.

Related Posts

CHP’li Bağcıoğlu için ‘teğmenler’ kararı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’nun, 30 Ağustos 2024’teki Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde subay andı okuyan 5 teğmenin Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihracını protesto çağrısında bulunarak, “Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet ettiği” iddiasıyla başlanan yargılamada erteleme kararı çıktı.

Fransa’yı sarsan ölüm: Vekilin cansız bedeni bulundu

Fransa’da, merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Partisi milletvekili Olivier Marleix evinde ölü bulundu. 54 yaşındaki Marleix’in intihar etmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Son 6 ayda 336 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2025’in ilk 6 ayında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısının 336’ya ulaştığını, 145 kadının ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Tarih verildi, süper yaz geliyor: Kavrulacağız!

Meteoroloji modelleri yeni bir kırmızı alarm veriyor: Gerçek yaz şimdi başlıyor. Ve bu sıradan bir sıcaklık değil. GFS hava modeli, tarihe geçebilecek bir sıcak hava dalgasına işaret ediyor.

Özgür Özel Dem Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile bir araya geldi

CHP Genel Merkezi’ni ziyaret eden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet, Özgür Özel ile bir araya geldi.

İsrail ordusu şimdi de Batı Şeria’ya sardı

İsrail ordusu Batı Şeria’da baskın ve gözaltılarına devam ederken, Yahudi yerleşimciler Filistin topraklarına saldırdı. Gazze’deki hava saldırılarında üç Filistinli daha öldü. Filistinli yetkililere göre, 7 Ekim’den bu yana ölü ve yaralı sayısı 190 bini geçti.