Yerli Malı Tebliği’nde düzenleme yapıldı

Yeni “Yerli Malı Tebliği” Resmi Gazete’de Yayımlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni “Yerli Malı Tebliği” ile yerli malı belgesi alımı için usul ve esaslar belirlendi. Bu tebliğ, idarelerin Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımları ile Bakanlığın yerli malı ürünlere ilişkin diğer düzenlemelerini içermektedir.

Eski tebliğde sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilmesi için gereken şartlar düzenlenirken, yeni tebliğle yazılım ürünleri de kapsam dahiline alındı.

Yazılım ürünlerinin yerli malı sayılabilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması şartı getirildi. Ayrıca, söz konusu ürünler için Teknolojik Ürün Belgesi sahibi olmak da zorunlu hale getirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvanlık Ürünleri için Yerli Malı Şartları

Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için de yerli malı şartları belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilen üreticilerin ürettikleri ürünler, yerli malı olarak kabul edilecek.

Orman Genel Müdürlüğüne bağlı fidanlıklardan veya özel fidanlıklardan alınan tohumluklar için belirli şartlar getirildi. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre üretilen hayvansal ürünler de yerli malı olarak kabul edilecek.

Ürünlerin tamamen Türkiye’de üretilmesi veya yetiştirilmesi gereken tebliğde belirtilen diğer yerlilik şartları arasında yer almaktadır.

Yerli Malı Belgelerinin Sınıflandırılması

Yeni tebliğde “yerli katkı oranı”nın hesaplanma yöntemi belirlenirken, “yerli malı belgesi sınıfları” da oluşturuldu. Bu sınıflara göre, yerli katkı oranı belirli aralıklara göre sınıflandırılmıştır.

Üreticilerin yerli malı belgesi başvuruları, ilgili oda veya borsalar aracılığıyla gerçekleştirilecektir. Başvuruların online olarak yapılabileceği sisteme e-Devlet kapısı üzerinden giriş yapılması gerekmektedir.

Yerli malı belgeleri konusunda yapılan önceki düzenlemelerin ise yürürlükten kaldırıldığı belirtilmektedir.

Related Posts

Bakan Yumaklı duyurdu; hububat alım bedelleri, üreticilerin hesaplarına yatırılmaya başlandı

Bakan Yumaklı duyurdu; hububat alım bedelleri, üreticilerin hesaplarına yatırılmaya başlandı

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Ren Nehri’ndeki su seviyesini düşürmesi nakliyeyi zorlaştırıyor

Batı Avrupa’da son dönemde yaşanan sıcak hava dalgasının ardından devam eden kuraklık, Alman ekonomisi için önemli olan Ren Nehri üzerindeki nakliye işlemlerini zorlaştırıyor.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Merkez Bankası’nın temmuz toplantısından faiz indirimi beklentisi

“İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen değişiyor; yeni ekonomik ekosistem kurulurken Türkiye doğru pozisyon alıyor”

Sektör temsilcileri İstanbul’a yapılacak kiralık sosyal konut hamlesini değerlendirdi

İstanbul’da hayata geçirileceği açıklanan kiralık sosyal konut projelerinin kira fiyatlarını dengeleyeceğini belirten sektör temsilcileri, bu adımın son derece yerinde olduğunu bildirdi.