Bebeğe kayyum atanınca tartışma alevlendi: Neden topuktan kan alınıyor?

Uzmanlar, topuk kanı alınmasının zararsız olduğunu ve birçok hastalığın erken teşhis edilmesini sağladığını belirtiyor.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, topuk kanı alınmasının çocuk hakkı olduğunu ve bazı hastalıkların önlenebildiğini vurguladı.

Küçükosmanoğlu, topuk kanı alınmasının enfeksiyon riski taşımadığını ve Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasının doğru olduğunu ifade etti.

Topuk kanı, yenidoğan bebeklerin topuğundan alınan bir damla kan ile genetik ve metabolik hastalıkların erken teşhis edilmesini sağlar.

Uzmanlar, bu uygulamanın çocuk sağlığı için önemli olduğunu ve ailelerin inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini belirtiyor.

BEBEĞİN TOPUĞUNDAN NEDEN KAN ALINIR?

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’ya konuşan Küçükosmanoğlu, bebeğin topuğundan neden kan alınır sorusuna şu cevabı verdi:

“Geçtiğimiz aylarda yine bir tartışma konusu oldu, Kars’ta bir mahkeme ters bir karar vermişti. En son yaşanan olayda da bir aile yeni doğan bebek için olumsuz bir karar almış. Kanın topuktan alınmasının nedeni en rahat yer olması. Kaldı ki bir damla kan alınıyor ve bebeğe zarar verilmiyor. Bir enfeksiyon kapma riski falan da bulunmuyor. Damara da girilmiyor, zarar verici bir işlem yok ortada. Kirli bilgi yayılmış. Sağlık Bakanlığı da bebeği koruyor, yapılan doğru.”

 

Related Posts

Bursa’da deprem! İstanbul’da da hissedildi

Bursa Gemlik’te 3.9 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem İstanbul’da da hissedildi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi, depreme ilişkin açıklama yaptı.

ABD’de küçük uçak düştü: 6 ölü

ABD’nin Ohio eyaletinde küçük bir uçağın düşmesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetti.

Mansur Yavaş’tan emeklilerle ilgili dikkat çeken açıklama

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Oysa emeklilik; yoksullukla değil, huzurla anılmalıydı. Biz Ankara’da bu adaletsiz tabloyu değiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi

Soykırımcı İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi.

Tekirdağ’da karaya oturan kuru yük gemisi kurtarıldı

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi açıklarında karaya oturan Bahama bayraklı kuru yük gemisi, 5’inci gününde kurtarıldı.

Sırbistan’da öğrenciler başkentin ana meydanını trafiğe kapattı

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da erken seçim talebiyle toplanan protestocuların başkentteki ana meydan ve çevresindeki caddeleri trafiğe kapattığı bildirildi.