Asgari ücretli Ramazan Bayramı’nda ne kadar mesai ücreti alacak?

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, bazı işyerleri üretimin aksamaması için çalışma planlarını şekillendirmeye başladı. Ancak bayram günlerinde çalışan kişiler de merakla yasal haklarını sorguluyor. İşverenler, çalışanları bayramda çalışmaya zorlayabilir mi? Bayram mesaisinin ücretlendirmesi nasıl yapılıyor? İşte detaylar…

MESAİLERİN HESAPLANMASI

Dini ve resmi bayramlarda çalışanlara ek ücret ödenir ki buna bayram mesaisi denir. Bu ek ücret, çalışanın günlük brüt maaşının iki katı şeklinde hesaplanmaktadır. Aylık brüt maaş 30’a bölündükten sonra elde edilen günlük brüt tutar, 2 ile çarpılarak mesai ücreti belirlenir.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLAR NE KADAR MESAİ ÜCRETİ ALIR?

2025 yılı için brüt asgari ücret 26.005 lira olarak belirlenmişti. Günlük brüt ücret ise 866,85 lira seviyesindedir. Dolayısıyla, bayram süresince bir gün çalışan asgari ücretli, 1.733,70 lira gibi bir ek ödeme alacaktır. Ramazan Bayramı bu yıl arife dâhil olmak üzere 3,5 gün sürmektedir. Bu süreçte tam gün çalışan bir kişi toplamda 3.033 lira ek ödeme almaktadır.

Bayram süresince yapılan ödemeler, kıdem tazminatına dahil edilmektedir.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİN MESAİ ÜCRETLERİ

“Üst düzey yöneticiler, çalışma saatlerini kendileri belirledikleri için fazla mesai ücreti talep edemezler. Ancak bu durum bayram mesaisi için de geçerlidir. Yine de bayram günlerinde çalışan yöneticiler, mesai ücreti talebinde bulunabilirler.”

KISMİ ZAMANLI ÇALIŞANLAR İÇİN DURUM

Kısmi zamanlı çalışanların mesai ücreti, haftalık veya aylık çalışma süresine göre hesaplanır. Örneğin, haftada 15 saat çalışan bir kişi, tam zamanlı çalışana göre daha az bir ücret alır. Ancak yine de çalışılan sürenin karşılığı olan günlük ücretin iki katı ödenir.

Related Posts

Bir ilde toplu taşımaya yüzde 25 zam geldi! Taksi indi bindi 115 lira oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını kararlaştırdı.

Amerikalı dev banka tarih verdi: Türkiye ekonomisindeki tehlikeyi açıkladı

Bank of America ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda tahminini güncelledi. Haziran ayında yapılması beklenen ilk faiz indiriminin, enflasyonun yukarı yönlü bir sürpriz yapması halinde Temmuz ayına …

Hintliler Türkiye’yi turizm boykot listesine aldı!

Türkiye’nin, Hindistan ile Pakistan arasında süregelen ve şimdi de savaşa dönüşn siyasi gerilimde Pakistan’a yakın durduğunu savunan Hint medyası ve sosyal medya kullanıcıları Türkiye’ye yönelik boykot çağrısı yaptı. TurkeyBoycott etiketiyle yapılan …

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE’de sert artış

Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE aylık bazda yüzde 2,65 artarken, enerjideki artış yüzde 4,32’yi buldu. Gıdada yüzde 1,35, hizmet sektöründe ise yüzde 3,15’lik yükseliş kaydedildi.

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

ABD Merkez Bankası (FED) mayıs ayı faiz kararı için piyasaların tedirgin bekleyişi sürüyor. Peki, FED faiz kararı ne zaman? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

Bilişim sektöründe hedef, ihracatı 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmak

Türkiye bilişim sektörü, özellikle bankacılık, finans ve teknoloji alanlarındaki başarısıyla yıllık yaklaşık 5 milyar dolar olan ihracatını 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.