“Türk malı” imaj desteğiyle küresel oyuncu olacak

AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığının 2025 Yılı Performans Programı’ndan yaptığı derlemeye göre, ihracatın desteklenmesine ve ihraç ürünlerinin, ülke ve pazarlarının çeşitlendirilmesine yönelik markalaşma çalışmaları hızla devam ediyor.

Bu kapsamda, AR-GE ve teknoloji geliştirme, elektronik ticaret, yurt dışı pazarlara giriş, yurt içi ve dışı uluslararası fuarlara katılım, organizasyon ve benzeri destek programları hazırlanarak uygulanıyor.

Hizmet ihracatı sektörlerine sağlanan devlet destekleri sürdürülerek, katma değerli hizmet ihracatının geliştirilmesi ve markalaşması hedefleniyor.

Firmalar tüm süreçlerde destekleniyor

Turquality programıyla, Türkiye’nin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmalar, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçlerde destekleniyor. Bu desteklerle “Türk malı” imajının güçlendirilmesi, böylelikle firmaların markalarıyla küresel bir oyuncu olabilmeleri amaçlanıyor.

Bu doğrultuda, hizmet ihracatına yönelik Turquality ve marka programları kapsamında desteklenen marka sayısının, bu yıl 115’e ulaşması hedefleniyor. Mal ihracatına yönelik aynı program çerçevesinde desteklenen marka sayısının ise söz konusu dönemde 380 olması bekleniyor. Böylece bu yıl mal ve hizmet ihracatına yönelik toplam 495 markaya destek verilmesi planlanıyor.

Türk markalarının uluslararası pazarlarda koruması amacıyla yürütülen Yurt Dışı Marka Tescil Destek Programı ile markaların fikri mülkiyet hakkının korunmasından firmaların ihracatını güvenle gerçekleştirmesine kadar çeşitli konularda destekler veriliyor. Buna göre, yıl içinde söz konusu program kapsamında desteklenen şirket sayısının ise 700’e ulaşması öngörülüyor.

Hedef yüksek teknolojili ürün ihracat payının artması

Türkiye’nin, katma değerli rekabet gücünde önemli bir yer tutan orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatına yönelik çalışmalar da devam ediyor. Bu çalışmalarla, geçen yıl yüzde 41,1 olan orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının, toplam imalat sanayi ürünleri içindeki payının bu yıl yüzde 42’ye, 2027 yılında ise 45,5’e ulaşması hedefleniyor.

Öte yandan şirketlerin, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumunu sağlamak için ihtiyaç duyacağı danışmanlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla “Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği-Responsible” programı yürütülüyor.

İhracatçıları yeşil ve dijital dönüşüm sürecine hazırlama ve desteklemeyi amaçlayan programla, şirketlerin kurumsal altyapı oluşturmaya yönelik sürdürülebilirlik ve bilişim danışmanlığı giderlerine ilişkin harcamaları destekleniyor. Bu doğrultuda bu yıl 250 şirketin söz konusu destekten yararlanması bekleniyor. Bu sayının gelecek yıl ise 500’e ulaşması hedefleniyor.

Related Posts

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

Borsa uçtu, altın tökezledi! İşte haftanın kazançları ve kayıpları

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,24 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 0,64, avro/TL yüzde 0,20 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,32 azalış kaydetti.

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Borsa güne yükselişle başladı: 25 Nisan 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 9.510,14 puandan başladı.

Türkiye’ye dev güven imzası! Ziraat Bankası’ndan 1.75 milyar dolarlık rekor sendikasyon

Ziraat Bankası bir defada sağlanmış en büyük sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisini temin etti. Genel Müdür Çakar 1.75 milyar dolarlık işlemin Türkiye’ye duyulan inancın göstergesi olduğunu vurguladı.

TOBB’dan ekonomi alarmı: Finansman zorluğu, artan maliyetler ve zirai don…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 7 bölge toplantısında, 81 il ve 160 ilçeden gelen oda-borsa temsilcileri iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdi. Finansmana erişim zorluğu, zirai don ve artan maliyetler öne çıkan sorunlar arasında yer aldı.