DİSK-AR: ‘Enflasyon hala çok yüksek, fiyat artışları devam ediyor’

TÜRKİYE’DE ENFLASYON RAPORU: DİSK-AR’DAN AÇIKLAMA

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi, (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin raporunu paylaştı.

Rapora göre, enflasyondaki artış hızında baz etkisi nedeniyle bir yavaşlama görülse de fiyatların hala arttığı ve özellikle dar gelirli kesimleri derinden etkilediği vurgulandı. “Fiyat artış hızındaki düşüş, fiyatların düşüşü anlamına gelmiyor” denildi.

Gıda fiyatlarının genel ortalamadan çok daha hızlı arttığı belirtilen raporda, bu durumun özellikle düşük gelir gruplarını daha fazla etkilediği ifade edildi. Raporda, “TÜİK, halkın hissettiği enflasyon oranı ve beklenen enflasyonu da dikkate alarak yeni veriler yayımlamalıdır. Ayrıca gelir gruplarına göre enflasyon farklılıkları da açıklanmalıdır.” değerlendirmesi yapıldı.

”HİSSEDİLEN ENFLASYON RESMİ VERİLERİN ÜZERİNDE”

Raporda, TÜİK’in madde sepeti fiyatlarını Haziran 2022’den bu yana açıklamadığı ve bu durumun resmi enflasyon verilerine olan güvensizliği artırdığı belirtildi. Raporda, “TÜİK’in tartışmalı enflasyon verilerine göre bile Türkiye’de enflasyon yüksek seviyede devam ediyor” denildi.

2023 yılında hissedilen enflasyonun açıklanan resmi enflasyonun yaklaşık iki katı olduğu belirtilen raporda, TÜİK’in Tüketici Eğilim Anketi’nden elde ettiği “hissedilen ve beklenen enflasyon” verilerini paylaşması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, yıllık enflasyon ile 12 aylık ortalamalara göre hesaplanan enflasyon oranı arasındaki farkın açıldığına dikkat çekildi.

Raporda, Temmuz 2024’e kadar ortalamalara göre enflasyon oranının yıllık enflasyonun üzerinde seyrettiği ancak Nisan 2025 itibarıyla yıllık enflasyonun 10,9 puan gerisine düştüğü belirtildi. “Enflasyonla mücadele sadece rakamlarla değil, gelir adaletsizliği ve fiyat artışlarından en çok etkilenen kesimlerin korunmasıyla mümkündür” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

Borsa güne yükselişle başladı: 2 Temmuz 2025 Çarşamba Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,23 yükselişle 10.103,74 puandan başladı.

Bakan Yumaklı duyurdu; hububat alım bedelleri, üreticilerin hesaplarına yatırılmaya başlandı

Bakan Yumaklı duyurdu; hububat alım bedelleri, üreticilerin hesaplarına yatırılmaya başlandı

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Ren Nehri’ndeki su seviyesini düşürmesi nakliyeyi zorlaştırıyor

Batı Avrupa’da son dönemde yaşanan sıcak hava dalgasının ardından devam eden kuraklık, Alman ekonomisi için önemli olan Ren Nehri üzerindeki nakliye işlemlerini zorlaştırıyor.