Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Erdoğan ve Trump NATO Zirvesi’nde Görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, A Haber’de yaptığı açıklamada, NATO Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın görüştüğünü açıkladı. Fidan, “İki lider birebir temasa ihtiyaç duydu” dedi. Görüşmede Gazze, İran-İsrail gerilimi ve NATO kararları ele alındı.
NATO Zirvesi’ndeki görüşmeyi açıklayan Bakan Fidan, “Cumhurbaşkanımız ile Trump’ın görüşmesi planlanan bir görüşmeydi. İki lider de sürekli bir görüşme alışverişindeydi. Bunun bir devamı olarak bir an evvel iki lider birebir temasa ihtiyaç duyduklarını belirtti. NATO Zirvesi’ndeki görüşmede başta Gazze konusu olmak üzere, İran-İsrail gerilimi, küresel ve bölgesel meseleler ele alındı. Oldukça yapıcı bir görüşme oldu. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde NATO üyelerinin harcamalarını yüzde 5’e çıkarılması konusunda anlaşmaya varıldı. Uluslararası güvenlikle alakalı dengeleri biraz da değiştirecek. ABD ile Avrupa arasındaki bağımlılık dengesini ABD lehine değiştirecek. Trump da bunu istiyor. Avrupalı ülkelerin birçoğu İsrail lehine bir ateşkes istemiyordu, artık durumun katlanılamayacak bir seviyeye geldiğini onlar da görüyorlar” dedi.
NATO Zirvesi’nin Türkiye’de yapılacağını açıklayan Bakan Fidan, “2026 NATO Zirvesi Türkiye’de yapılacak. Ankara ya da İstanbul’da olması konusunda Cumhurbaşkanımız değerlendirecek” açıklamasında bulundu.
’12 Günde Bu Savaş Şimdilik Sonlandı’
İsrail İran gerilimi hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in İran’a saldırmasıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
İsrail’in İran’a saldırması, İran’ın meşru müdafaa konusuna gelmesine sebep oldu. Netanyahu, kendi geleceği için bölgeyi ateşe atmaktan çekinmiyor. İsrail, İran’ın nükleer kapasitesini yok edecek güce sahip değil. 12 günde bu savaş şimdilik durdu ama nükleer kapasite yok edildi varsayımıyla bir anlaşma yapıldı. Şu anda daha kalıcı bir sessizlik süreci var, bunun sağlanması için İran ve ABD arasında anlaşma yapılması gerekiyor. İsrail-Iran gerilimi sadece nükleer boyutuyla sınırlı değil. ABD’nin askeri saldırısı İran’ın nükleer tesislerine zarar verdi. Nükleer programa yönelik darbe var. Balistik füzeler ve vekil unsurlarını hedefleyen saldırılar olabilir. Cumhurbaşkanımız her iki tarafa da yardım etme mesajı verdi. Diğer aktörlerin de bu süreçten faydalanacağını düşünüyorum. Umman’da başlatılan sürecin tekrar canlandırılması işareti var. ABD ve İran bir araya gelebilir. Amerikalıların İran’da hiçbir nükleer işlem yapmamaları gerektiği, İran’ın ise barışçıl nükleer enerjinin bir hak olduğunu savunduğu konu temel mesele” dedi.
‘Savaş İstemiyorum Mesajı Veriliyor’
İsrail’in İran’a saldırısını açıklayan Bakan Fidan şöyle konuştu: “İsrail’in İran’a saldırdığı gece ABD Dışişleri Bakanı Rubio’dan bir telefon aldık. Belli konular konuşuldu. Amerikalılar bu saldırıda rol oynamadıklarını, İran’ın saldırmaması gerektiğini, güvenlik endişelerini dile getirdi. ABD bombardıman uçaklarının havada olduğu gün İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile saldırı ihtimalini görüştük. Daha sonra saldırı gerçekleşti. İran’ın 3 nükleer tesisi hedef alındı. ABD ve İran birbirlerini vururken haber verdiler. Bu, ender görülen bir durum çünkü savaşın temeli haber vermemektir. ‘Burayı belirli zorunluluklar nedeniyle vuruyorum, savaşmak istemiyorum’ mesajı verilmektedir” dedi.