Ekonomik veriler ve siyasi baskılar arasında Fed’in faiz kararı bekleniyor

ABD Merkez Bankası Fed, Faiz Kararı Toplantısına Odaklandı

ABD Merkez Bankası (Fed), bu hafta yapılacak toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmayacak. Ancak ekonomik veriler ve siyasi baskılar, Banka politikalarının şekillenmesinde önemli rol oynamaya devam edecek.

Fed’in faiz kararı, piyasaların gündeminde önemli bir yer tutarken, siyasi belirsizlikler de Banka politikalarının odak noktası haline geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirileri, Bankanın bağımsızlığını sorgulatırken, daha sonra yaptığı açıklamalar ise Powell’ın görevine devam edeceği yönünde oldu. Ancak Trump’ın Powell’a faiz indirimi konusundaki baskısının sürmesi endişeleri artırıyor.

ABD ekonomisinin gücüne işaret eden makroekonomik veriler, Fed’in faizleri sabit tutma kararını destekliyor.

Fed’in politikalarında hem makroekonomik verilerin hem de siyasi baskıların etkili olabileceği düşünülürken, Commerzbank ABD Fed Ekonomisti Bernd Weidensteiner, Fed’in bağımsızlığının tehdit altında olduğunu belirtiyor.

Weidensteiner ayrıca, Powell’ın görevden alınmasının şu an için söz konusu olmadığını vurgulayarak, Fed’in faiz kararlarıyla ilgili Trump’ın tepkisini artırabileceğine dikkat çekiyor.

Öte yandan, Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, Fed’in bağımsızlığının korunacağını ancak faiz indirimi eğiliminin artabileceğini ifade ediyor.

Fed’in kararlarının ekonomik büyümeyi desteklerken enflasyonla mücadeleyi de gözetmesi gerektiğini belirten Marey, Bankanın tepkilerinin yavaş ve dengeli olacağını söylüyor.

İNG Uluslararası Başekonomisti James Knightley ise, Fed’in bu ay faiz indirimi yapmayacağını ancak aralık ayında böyle bir hamle için hazırlık yapacağını öngörüyor.

Fed’in faiz politikasını şekillendirecek enflasyon verilerinin yakın zamanda belirleyici olabileceğini aktaran Knightley, özellikle tarifelerin enflasyonu etkilemesinden dolayı ekim ve kasım aylarında faiz indirimi olasılığının düşük olduğunu ifade ediyor.

Pantheon Macroeconomics Kıdemli ABD Ekonomisti Oliver Allen ise Fed’in faiz indirimini haklı çıkarmasının şu an için zor olduğunu belirtiyor. Ancak işgücü piyasasıyla ilgili verilerin Fed’i faiz indirimine ikna edebileceğini belirtiyor.

Özetle, Fed’in faiz kararı toplantısı büyük bir bekleyişle karşılanırken, kararın ekonomik verilere ve siyasi gelişmelere bağlı olarak şekilleneceği tahmin ediliyor.

(AA)

Related Posts

İzmir’de Çiftlikte Buzağılar İsimlendiriliyor

Nermin ve Yavuz Kızılöz çifti, çiftliklerindeki buzağılara akraba ve tanıdıklarının isimlerini veriyor.

Düğünlerde Altın Dolandırıcılığına Dikkat!

Ahmet Güney, düğünlerde takılara isim ve numara yazılmasını öneriyor, sahte altına karşı önlem alıyor.

Çinko geri adım attı

Londra Metal Borsası’nda işlem gören çinko vadeli kontratları, 24 Temmuz’da ulaşılan 2.880 dolar seviyesinden düşerek 2.830 dolara geriledi. Bu düşüş, son dört ayın en yüksek seviyesinden gelen ilk geri çekilme olarak kayıtlara geçti. Fiyatlardaki bu …

Bitcoin ve Ethereum kurumsal yatırımcıların da radarında

Kurumsal şirketler, hükümetlerin kripto paralara yönelik yaklaşımın değişim göstermesiyle birlikte Bitcoin ve Ethereum gibi varlıklara yönelik yatırımlarına hız kazandırdı.

Borsa haftaya yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,29 yükselişle 10.672,99 puandan başladı. Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,43 değer kaybederek 10.642,60 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 30,39 puan ve yüzde 0,29 artışla 10.672,99 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,53, holding endeksi yüzde 0,39 değer kazandı.

İstanbul Havalimanı yolcu rekoru kırdı

İstanbul Havalimanı’ndan her geçen gün farklı bir rekor gelmeye devam ediyor. Dünyanın sayılı havalimanları arasında gösterilen İstanbul Havalimanı, dün 271 bin 836 yolcuya hizmet ederek tek bir günde gerçekleştirilen yolcu rekorunu kırdı.