Ağaç ölümlerinin üstündeki sis bulutu kalktı: Bilim adamların şoke eden keşif

Tropik Bölgelerdeki Ağaç Ölümleri, Gök Gürültülü Fırtınalarla Tehdit Altında

Tropik bölgelerde ağaç ölümleri hızla artarken, doğa bilimcileri endişelendiren bir durum ortaya çıktı. Cary Institute of Ecosystem Studies’tan orman ekoloğu Evan Gora liderliğinde yürütülen araştırmaya göre, kısa süreli ama yıkıcı gök gürültülü fırtınalar, yıldırım ve ani rüzgarlarla ağaçları devirerek bazı bölgelerdeki ölümlerin %60’ına kadarını tek başına açıklayabiliyor.

Daha önce kuraklık ve yüksek sıcaklık gibi faktörler üzerinde durulurken, Gora ve ekibi, “Ecology Letters” dergisinde yayımlanan çalışmalarında fırtınaların karbon tutulumunu da büyük ölçüde etkilediğini ortaya koydu. Gora, “Tropik ormanlar dünyanın akciğerleridir ve fırtınaları göz ardı etmeden doğru sonuçlara ulaşamayız” şeklinde konuştu.

Ekip, İngiltere merkezli Birmingham Üniversitesi’nden Adriane Esquivel-Muelbert’in liderliğinde, drone destekli Gigante projesiyle orman ölümlerini detaylı bir şekilde takip ediyor. Bu çalışma, National Science Foundation (NSF) ve Royal Society gibi önemli kuruluşlar tarafından finanse ediliyor.

Related Posts

Ünlü markaların kulaklıklarında güvenlik açığı tespit edildi: Milyonlarca kullanıcı risk altında!

Bluetooth bağlantılı kulaklıkların bazı modellerinde ciddi güvenlik açıkları tespit edildi. Uzmanlar, kullanıcıların yazılım güncellemelerini takip etmeleri ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

ÖTV’siz araç nasıl alınır? İşte tüm detaylar

ÖTV muafiyetli araç almak isteyenlerin kafasındaki soruları yanıtlayacak detaylar belli oldu.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Kendi kendini onaran giysilerle enerji devrimi! Akıllı tekstilin yeni çağı

Bilim dünyası, tekstil sektöründe çığır açan bir yeniliğe imza attı: Kendi kendini onaran ve enerji üreten giysiler! Newcastle Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi’nden araştırmacıların öncülük ettiği çalışmalar, mantar ipliklerinden geliştirilen …

Milli para eskrimci Şenay Güner’den Fransa’da çifte madalya

Fransa’da düzenlenen Satellite Turnuvası’nda Milli para eskrimci Şenay Güner, 2 madalya kazandı. Ayrıca tekerlekli sandalye eskrim epe A kategorisinde 3’üncü olan Şenay Güner, turnuvayı çifte madalyayla tamamladı.

Panik 14 Mayıs’ta başladı: Taş devrine geri mi dönüyoruz sorularına NASA’dan açıklama!

14 Mayıs’ta kaydedilen X2.7 sınıfı güçlü Güneş parlamasının ardından “Taş Devri’ne dönüş” başlıkları vatandaşları tedirgin etti. NASA ve klimatologlar taş devrine dönüşün mümkün olup olmadığını yanıtladı.