Aşırı sıcaklığa direnen süper metal geliştirildi

Güney Kore’den Yenilik: Esnekliğini ve Sağlamlığını -196 derece ile 600 derece Arasında Koruyabilen Yeni Metal!

Güney Kore’deki Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden (POSTECH) bir araştırma ekibi, eksi 196 derece ile 600 derece arasında hem esnekliğini hem de sağlamlığını koruyabilen yeni bir metal geliştirdi. Bu inovasyon, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü, Demir Teknolojisi Enstitüsü ve Makine Mühendisliği Bölümü ortaklığında gerçekleşti.

Bu metal, nikel bazlı bileşim kullanılarak üretilen ve ‘Yüksek entropili alaşım’ olarak adlandırılan bir malzemedir. Araştırmacılar, bu yeni malzeme için ‘Hiperadaptör’ terimini kullanarak, geleneksel metallerin aksine -196 derece gibi düşük sıcaklıklardan 600 derece gibi yüksek sıcaklıklara kadar mekanik özelliklerini koruyabileceğini belirttiler.

Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Hyoung Seop Kim, geliştirdikleri yüksek entropili alaşımın, mevcut alaşımların sıcaklık dayanım sınırlarını aşabildiğini vurgulayarak, “Bu yeni alaşım, aşırı koşullar altında kararlı mekanik davranış sergileyen yeni nesil malzemelerin geliştirilmesinde önemli bir adımı temsil ediyor. ‘Hiperadaptör’ konsepti, sıcaklığa duyarsız malzeme tasarımı konusunda yeni bir dönemi başlatıyor” ifadelerini kullandı.

Bu yeni geliştirilen alaşımın özellikle roket ile jet motorları, otomotiv egzoz sistemleri, enerji santrali türbinleri ve boru hatları gibi alanlarda önemli bir potansiyele sahip olduğu belirtilmektedir.

Related Posts

İsrail ordusu şimdi de Batı Şeria’ya sardı

İsrail ordusu Batı Şeria’da baskın ve gözaltılarına devam ederken, Yahudi yerleşimciler Filistin topraklarına saldırdı. Gazze’deki hava saldırılarında üç Filistinli daha öldü. Filistinli yetkililere göre, 7 Ekim’den bu yana ölü ve yaralı sayısı 190 bini geçti.

Avrupa kavruluyor! Sıcaklıklar rekor kırarken klima kullanımı neden hala oldukça nadir? ‘Sıcaklığı 4 derece arttırıyor’

Avrupa’yı etkisi altına alan rekor sıcaklıklar, kıtayı iklim değişikliğinin acı gerçekleriyle yüzleştiriyor. ABD ve Türkiye’ye kıyasla çok daha düşük klima kullanım oranına sahip Avrupa’da, tarihsel alışkanlıklar, yüksek enerji maliyetleri ve mimari engeller, serinleme çabasını zorlu bir ikileme dönüştürüyor.

Elon Musk yeni parti için planını açıkladı: Anketten ‘Evet’ çıktı

Milyarder iş insanı Elon Musk, ABD Başkanı Donald Trump ile yaşadığı tartışmanın ardından yeni bir siyasi parti kurma yönündeki kamuoyu yoklamalarını ve açıklamalarını sürdürüyor.Dünyanın en zengin insanı, sahibi olduğu X sosyal medya platformundaki …

Son dakika… Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı

CHP’li Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı.

Halkın özgür haber alma hakkına engel

RTÜK’ün ekran karartma cezasına karşı verilen yürütmeyi durdurma kararı iptal edildi. Salı gününden sonra doğru bilgiye ulaşmak için SÖZCÜ TV’yi açan siyah ekran görecek.

Trump Putin ile Ukrayna konusunda ‘hiç bir ilerleme kaydedemediğini’ söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna barışı konusunda “hiç bir ilerleme” kaydedemediğini belirtti.