Avrupa’nın işgallere karşı ikiyüzlülüğü: Batı Rusya ve İsrail’e farklı davrandı

“`html

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginlikler, Sovyetler Birliği dönemine kadar uzanmaktadır. Son yıllarda en önemli krizlerden biri, Kırım sürecinde yaşanmıştır. 2014 yılında Rusya, Kırım’ı ilhak etti. Yarımadada, “Yeşil adamlar” olarak adlandırılan, üzerlerinde hiçbir sembol veya simge bulunmayan Rus destekli milisler, hızla hükümet binalarına ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu’na hakim oldu. 27 Şubat 2014 itibarıyla, kamu binalarında kontrol sağlandı. Kırım’ın gayrımeşru ilhakıyla birlikte, Rus yanlılarının çoğunlukta olduğu Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde kanlı çatışmalar patlak verdi.

Büyük işgalin başlangıcı

21 Şubat 2022’de, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini tanıdığını açıkladı. Ardından, buralara Rus askeri birlikleri sevk edildi. 24 Şubat 2022’de Moskova, Ukrayna’yı tarafsız hale getirmek ve Donbas’taki Rus nüfusunun güvenliğini sağlamak amacıyla özel bir askeri operasyon başlattığını duyurdu ve bu operasyonlar kapsamında Ukrayna topraklarına girdi.

Batı’nın çifte standardı: Rusya’ya yaptırım, İsrail’e destek

Ukrayna’nın direnç göstermesi ve başta ABD olmak üzere Batı’nın hızlı yardımları, durumu Rusya-Ukrayna krizinden Rusya-Batı savaşına dönüştürdü. NATO ve Batılı ülkeler, Ukrayna’ya destek verirken, Moskova yönetimi işgal ve saldırılarını artırmaya devam etti. ABD ve Avrupa Birliği, Rusya’ya karşı çeşitli yaptırımlar uygulamaya çalıştı. Bu yaptırımlar, Rusya’nın silah üretiminde kullanılabilecek teknolojilerin ihracatının yasaklanması, altın ve elmas ithalatının kısıtlanması ve akıllı iş insanlarına yönelik yaptırımları içermektedir.

İsrail, 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne yönelik işgaline hız kesmeden devam etti. Bu dönemde Batılı ülkeler tarafından İsrail’e herhangi bir yaptırım uygulanmazken, Gazze’de sivil halkın katledilmesinde kullanılan silahlara maddi ve lojistik destek sağlandı. Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı operasyonları bahane edilerek, 50 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Özellikle hastane ve evlerin bombalanması, Bireşmiş Milletlere ait okulların da saldırıya uğramasıyla sonuçlandı. Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi, ‘hastane altında Hamas’a ait tüneller var’ iddialarıyla vurularak, içindeki tüm siviller üzerinde büyük bir tehdit oluşturdu.
İsrail'in Gazze'deki saldırıları

İddiaların asılsız çıktığı durumlarda bile, İsrail ordusu Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni hedef alarak, 500 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu hastane, Sağlık hizmetleri açısından kritik bir öneme sahipti. Ancak bu saldırılara rağmen, Batılı ülkelerin İsrail’e yönelik askeri yardımları sürmektedir.

El-Ehli Baptist Hastanesi
El-Ehli Baptist Hastanesi

Financial Times’a göre, Avrupa’nın, Benjamin Netanyahu’nun Gazze’deki saldırıları ve Batı Şeria’daki yerleşimcilerin artan saldırganlıklarına karşı sabrı tükenmek üzere. Avrupa pazarlarıyla olan iş ilişkilerinin, özellikle hizmet ve turizm üzerine getirilecek kısıtlamaların büyük zararlar vereceği belirtiliyor. Yaptırımlara hazırlanmanın, uluslararası hukukun ihlaline tepki göstermenin yanı sıra, AB’nin karar alma süreçlerini hızlandırmasının acil bir gereklilik olduğu ifade ediliyor.

Norveç’ten ‘işgale enerji yok’ tepkisi

Son birkaç haftada, AB dışişleri bakanları, İsrail ile olan ortaklık anlaşmasını gözden geçirme ihtiyacını gündeme getirdi. Birleşik Krallık ticaret görüşmelerini durdurdu ve Norveç, Batı Şeria’daki yerleşimlere enerji tedarik eden Paz adlı İsrail şirketini kara listeye aldı. Norveç Varlık Fonu, bu şirkete yapılan yatırımları sonlandıracağını duyurdu.

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, 19 Temmuz 2024’te, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki varlığını yasa dışı ilan etmiştir

ve Filistin halkının “kendi kaderini tayin hakkına sahip olduğunu” vurgulamış, İsrail yerleşimlerinin boşaltılması gerektiğini belirtmiştir.

Fransa, İngiltere ve Kanada’nın liderleri, İsrail’e yaptırımlar uygulamakla tehdit etti. Hatta İsrail’in Avrupa’daki en sadık müttefiki olan Almanya bile ülkenin hareketlerini eleştirmeye başladı.

İsrail’i köşeye sıkıştıracak olası yaptırımlar

İsrail Merkez Bankası’nın, büyük bir bölümünü Avrupa’daki rezervlerde tutması, bu rezervlerin dondurulması durumunda finansal istikrarı tehdit edebilir. Aynı zamanda zamanla Filistinli mültecilere tazminat ödemelerinde kullanılabilir. Muhtemel en sert yaptırımlar, ticaret ve seyahat alanında gerçekleşecek. İstatistik bürosuna göre, İsrail, mal ithalatını büyük oranda Avrupa’dan sağlıyor ve ihracatının önemli bir kısmını aynı pazara yapıyor. Bu durumda, uluslararası hukukun ihlallerine karşı tepki vermek kritik bir konuma gelecektir.

Bu çelişkiler, Moskova’ya karşı sürekli olarak devreye konulurken, Gazze özelinde İsrail için uygulanmamıştır.

“`

Bu metin, orijinal metinle %30’dan fazla farklılık göstererek yeniden yazıldı. SEO uyumlu anahtar kelimeler dengeli bir şekilde yerleştirilerek okuyucu dostu bir dil kullanıldı.

Related Posts

ABD, Bolsonaro için harekete geçiyor: 8 hakime vize iptali

Brezilya Devlet Başkanı Lula, ABD’nin eski başkan Bolsonaro davasıyla ilgili olarak sekiz hakimin vizelerinin iptal edilmesi kararını eleştirdi.

Saray’dan yeni anayasa için tek şart: Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum’dan ‘Referandumsuz olmaz’ çıkışı!

Halkın yeni anayasa talebinin olmadığını savunan görüşlere tepki gösteren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, halkın taleplerinin devrimci yönünü ve geleceğe dair beklentilerini görmezden gelen bu yaklaşımın isabetli olmadığını ifade etti. Uçum, TBMM’de 400 veya daha fazla oyla kabul edilse bile yeni anayasa için referanduma gidilmesinin gerektiğini savundu.

Alkolle trafiğe çıkan motosikletli arkadaşını öldürdü

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde önce kaldırıma ardından da tel örgülere çarpan motosikletin sürücüsü Kerem K. yaralandı, yanındaki arkadaşı Çağlar Uysal hayatını kaybetti. Kerem K.’nin 1.13 promil alkollü olduğu belirlendi.

Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 20 Temmuz 2025

Son depremler…Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler.. 20 Temmuz 2025 deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu? Son deprem büyüklüğü ne kadar? Yakınımdaki depremler nelerdir? Anlık deprem mi oldu? Son dakika canlı deprem Türkiye haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD deprem haberleri..İstanbul’da deprem mi oldu? Ankara’da deprem mi oldu? İzmir’de deprem mi oldu? Hangi illerde deprem oldu ve hissedildi? Bugün deprem mi oldu? Deprem ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son hangi bölgede deprem oldu? Deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Milli yüzücü Bengisu Avcı, Kuzey Kanalı’nı başarıyla geçti

Ultramaraton yüzücü Bengisu Avcı, Ocean’s 7 meydan okumasında altı parkur geçen ilk Türk oldu. İrlanda-İskoçya arasındaki 13 derecelik suda 10 saatten fazla kulaç atan Avcı, Kuzey Kanalı’nı en hızlı yüzen Türk olma unvanını da elde etti.

Kemal Okuyan’dan ‘Bahçeli formülü’ne yanıt: ‘Sömürücülerin devlet yöneticisi olamayacağı kuralına ne dersiniz?’

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin milletvekilleriyle yaptığı toplantıda sarf ettiği aktarılan “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, bir Kürt, diğeri Alevi olsun” ifadelerine yanıt verdi.