Brent petrol 65 doların altında: Rusya-Ukrayna görüşmeleri petrolü vurdu! (20 Mayıs 2025)

Brent Petrol Fiyatları Geriledi

Brent petrolün varil fiyatı dün 65,48 dolara yükseldikten sonra günü 65,01 dolardan tamamladı. Bugün ise saat 09.56 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,08 düşüşle 64,96 dolara geriledi. Aynı saatte ise Batı Teksas türü ham petrol, varil başına 62,07 dolardan işlem gördü.

Fiyatlardaki hafif düşüşte, Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri ve ABD ile Çin arasındaki talep endişeleri etkili oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı bir paylaşımda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği iki saatlik telefon görüşmesinin olumlu geçtiğini belirterek, “Rusya ve Ukrayna hemen ateşkes ilan edecek ve savaşı sonlandırmak için müzakerelere başlayacak” dedi.

Rus lider Putin ise Soçi’de yaptığı açıklamada, “Ukrayna ile ilgili çözüm ilkeleri, barış anlaşmasının sağlanması, süre ve uygun anlaşmalar için memorandum üzerinde çalışmaya hazırız, belirli bir süreli ateşkes de dahil” dedi.

Talep tarafında, ABD ve Çin arasındaki ekonomik endişeler ise fiyat düşüşünü desteklemeye devam ediyor.

Moody’s’in geçen hafta yaptığı açıklamada ABD’nin kredi notunu “Aaa”dan “Aa1″e düşürmesinin yanı sıra, Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun sanayi üretimi ve perakende satışlara ilişkin verileri de fiyatlardaki düşüşü etkiledi. Nisan ayında sanayi üretimi geçen yıla göre yüzde 6,1 artarken, martta bu oran yüzde 7,7’ydi. Perakende satışlar ise mart ayında yüzde 5,9 artarken, nisanda yüzde 5,1’e geriledi.

Diğer yandan, ABD-İran nükleer müzakerelerindeki belirsizlikler, arz fazlası endişelerini azaltarak fiyatlardaki düşüşü frenliyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi, ABD’nin uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurma talebine karşı çıkarak müzakerelerin tıkanabileceğini belirtti. Bu konuda Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ise İran’ın herhangi bir oranda uranyum zenginleştirmesine izin verilmeyeceğini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise Witkoff’un sözlerinin kamuoyu ve müzakere masası arasında çelişkili olduğunu ifade ederek, ülkenin uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam edeceğini belirtti.

Brent petrolde teknik olarak takip edilebilecek seviyeler ise 67,45 dolar direnç ve 59,90 dolar destek olarak öne çıkıyor.

Related Posts

Türkiye’den Suriye’ye uydu desteği! Devlet televizyonu yayına başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Suriye’nin resmî haber kanalı El-İhbariye TV’nin Türksat 4A uydusu üzerinden yayına başladığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Türksat, bugüne kadar Türkiye’nin dijital dönüşümünde, kamu hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında ve kriz anlarında kesintisiz haberleşmenin sağlanmasında stratejik bir rol üstlendi. Türksat, yayıncılıktan veri güvenliğine, afet iletişiminden kamu dijital hizmetlerine kadar birçok alanda Suriye ile sürdürülebilir projelere imza atacak” dedi.

THY Air Europa hisselerine teklif vermeyi düşünüyor

Türk Hava Yolları (THY), İspanya merkezli faaliyet gösteren Air Europa’da yatırım fırsatının incelenmesi ve muhtemel ortaklık sinerjilerinin belirlenmesi amacıyla bağlayıcı olmayan nitelikte görüşmeler yapıldığını bildirdi. 

Demir yoluna 500 milyon destek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gelecek ay demir yolu sektörü için 500 milyon TL’lik destek programını hayata geçireceklerini duyurdu.

Mehmet Şimşek: Faiz enflasyon oranında düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faizi enflasyon oranında düşüreceklerini belirtti. Enflasyonun 2026’da yüzde 20’lere ineceğini, 2027’de 15 ve altında olacağını söyleyen Şimşek, aynı dönemde faiz oranının da enflasyonun biraz üzerinde konumlanacağını ifade etti.

Feribot ücretlerine zam geldi! Yarın geçerli olacak

Zam haberi bu kez İzmir’den geldi. İzmir’de Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, araba vapurlarının ücretlerine zam yapılmasına karar verildi. Zam yarından (20 Haziran) itibaren geçerli olacak. Zam yapılan feribotlar, İzmir Büyükşehir …

Ölüm istatistikleri açıklandı: En çok kalpten kaybediyoruz

TÜİK verilerine göre Türkiye’de ölüm sayısı 2024’te 37 bin azaldı. Kalp hastalıkları ilk sıradaki ölüm nedeni olurken, bebek ve beş yaş altı ölümler de dikkat çekici şekilde düştü.