Çin uzay “sandığını” açıyor: Ay’daki gerçekler ortaya çıkabilir

Çin Uzay Misyonu İle Toplanan Ay Örnekleri Bilim İnsanlarının İncelemesine Açılıyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Chang’e-5 misyonu tarafından Ay’dan toplanan toprak ve kaya örneklerine ABD dahil olmak üzere 6 ülkeden bilim insanlarının erişimine izin vereceğini duyurdu.

NASA’nın finanse ettiği iki ABD kurumu da Ay örneklerine erişim hakkına sahip olacak. CNSA başkanı San Jongde, örneklerin “tüm insanlık için ortak bir hazine” olduğunu vurguladı.

Özellikle Donald Trump’ın Avrupa ve Çin’e yönelik ticaret savaşını başlattığı bir dönemde Çin’in bu adımı atması ve NASA’nın elindeki Ay örneklerine Çinli bilim insanlarının erişimine izin vermemesi tartışmalara yol açtı.

NASA’nın özel olarak yetkilendirilmediği sürece Çin veya Çinli şirketlerle iş yapmasının yasaklandığı 2011 tarihli yasa gereği NASA’nın bu konuda kısıtı bulunuyor.

Chang’e-5 Misyonu ile Getirilen Ay Örnekleri Apollo Örneklerinden Daha Genç

Chang’e-5 misyonu tarafından toplanan Ay örneklerinin, Apollo uzay programı astronotlarınca yarım yüzyıl önce Dünya’ya getirilen örneklerden bir milyar yıl daha genç olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, Ay’daki jeolojik süreçler hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarabileceği için büyük bilimsel ilgi çekiyor.

Çin’in elinde bulunan Ay örneklerine ABD’deki Brown Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi ile Fransa, Almanya, Japonya, Pakistan ve İngiltere’deki akademik kurumların erişim sağlayabileceği belirtildi.

Related Posts

ÖTV’siz araç nasıl alınır? İşte tüm detaylar

ÖTV muafiyetli araç almak isteyenlerin kafasındaki soruları yanıtlayacak detaylar belli oldu.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Kendi kendini onaran giysilerle enerji devrimi! Akıllı tekstilin yeni çağı

Bilim dünyası, tekstil sektöründe çığır açan bir yeniliğe imza attı: Kendi kendini onaran ve enerji üreten giysiler! Newcastle Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi’nden araştırmacıların öncülük ettiği çalışmalar, mantar ipliklerinden geliştirilen …

Milli para eskrimci Şenay Güner’den Fransa’da çifte madalya

Fransa’da düzenlenen Satellite Turnuvası’nda Milli para eskrimci Şenay Güner, 2 madalya kazandı. Ayrıca tekerlekli sandalye eskrim epe A kategorisinde 3’üncü olan Şenay Güner, turnuvayı çifte madalyayla tamamladı.

Panik 14 Mayıs’ta başladı: Taş devrine geri mi dönüyoruz sorularına NASA’dan açıklama!

14 Mayıs’ta kaydedilen X2.7 sınıfı güçlü Güneş parlamasının ardından “Taş Devri’ne dönüş” başlıkları vatandaşları tedirgin etti. NASA ve klimatologlar taş devrine dönüşün mümkün olup olmadığını yanıtladı.

Dünya bir gün yörüngesinden çıkabilir mi?

Bilim insanları dünyanın yörüngesinden çıkarak uzay boşluğuna fırlaması olasılığını hesapladılar.