Çoğu vatandaş bunu bilmiyor: Birden fazla emekli maaşı nasıl alınır

BİRDEN FAZLA EMEKLİLİK MAAŞI ALMAK MÜMKÜN MÜ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatına göre, bir kişi hem kendi emeklilik maaşını alırken hem de aile bireylerinden kalan aylığı alabiliyor. Bu durum, özellikle emeklilik sürecinde olan kişilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, birden fazla emekli maaşı almanın koşulları nelerdir…

SGK MEVZUATINA GÖRE ÇİFTE MAAŞ HAKKI

SGK mevzuatı, bir kişinin birden fazla emekli maaşı alabilmesine olanak tanıyor. Örneğin, bir kişi kendi emeklilik maaşını alırken, ölen eşinden dolayı da emeklilik maaşı alabiliyor. Ayrıca, birden fazla resmi nikahla evlenen kişiler, eşlerinin vefatı durumunda yeni eşlerinden de aylık alma hakkına sahip olabiliyor. Bu durumda, kişi tercihine göre hangi maaşı almak isterse onu alabiliyor.

İKİ MAAŞ AYNI ANDA ALINABİLİR Mİ

SGK mevzuatına göre, hem malullük hem de yaşlılık aylığı aynı anda bağlanmıyor. Eğer her iki maaşın tutarı eşitse, sigortalı kişi yaşlılık aylığını alıyor. Ancak maaşların tutarları farklıysa, daha yüksek olan aylık bağlanıyor. Bu durum, emeklilik sürecinde olan kişilerin maaşlarını en verimli şekilde alabilmeleri için önemli bir detay.

ÇOCUKLARIN ÖLÜM AYLIĞI HAKKI

SGK mevzuatına göre, ana ve babasından ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanan çocuklara, yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın ise yarısı bağlanıyor. Eğer ölüm, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşmişse, aynı kurallar geçerli oluyor. Bu durum, özellikle genç yaşta ebeveynlerini kaybeden çocuklar için önemli bir hak.

ANA-BABALARIN BİRDEN FAZLA MAAŞ ALMA HAKKI

Birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan ana ve babalar, en fazla ödemeyi sağlayan ilk iki dosyadan yüksek olan aylığın tamamını, düşük olan aylığın ise yarısını alabiliyor. İş kazası veya meslek hastalığı gibi durumlarda da aynı ödeme düzeni uygulanıyor. Bu durum, özellikle yaşlılık döneminde olan ebeveynler için önemli bir maddi destek sağlıyor.

SGK MEVZUATINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

SGK mevzuatı, emeklilik maaşı alan kişilerin aile bireylerinden kalan aylığı da alabilmesine olanak tanıyor. Ancak, bu hakların kullanılabilmesi için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Özellikle, birden fazla maaş almak isteyen kişilerin SGK kanun hükümlerini dikkatlice incelemesi ve gerekli başvuruları zamanında yapması büyük önem taşıyor.

Related Posts

Bir ilde toplu taşımaya yüzde 25 zam geldi! Taksi indi bindi 115 lira oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını kararlaştırdı.

Amerikalı dev banka tarih verdi: Türkiye ekonomisindeki tehlikeyi açıkladı

Bank of America ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda tahminini güncelledi. Haziran ayında yapılması beklenen ilk faiz indiriminin, enflasyonun yukarı yönlü bir sürpriz yapması halinde Temmuz ayına …

Hintliler Türkiye’yi turizm boykot listesine aldı!

Türkiye’nin, Hindistan ile Pakistan arasında süregelen ve şimdi de savaşa dönüşn siyasi gerilimde Pakistan’a yakın durduğunu savunan Hint medyası ve sosyal medya kullanıcıları Türkiye’ye yönelik boykot çağrısı yaptı. TurkeyBoycott etiketiyle yapılan …

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE’de sert artış

Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE aylık bazda yüzde 2,65 artarken, enerjideki artış yüzde 4,32’yi buldu. Gıdada yüzde 1,35, hizmet sektöründe ise yüzde 3,15’lik yükseliş kaydedildi.

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

ABD Merkez Bankası (FED) mayıs ayı faiz kararı için piyasaların tedirgin bekleyişi sürüyor. Peki, FED faiz kararı ne zaman? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

Bilişim sektöründe hedef, ihracatı 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmak

Türkiye bilişim sektörü, özellikle bankacılık, finans ve teknoloji alanlarındaki başarısıyla yıllık yaklaşık 5 milyar dolar olan ihracatını 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir