Emekli ve memura temmuz uyarısı: “Geçen sene oldu, bu sene de olur!”

Memur ve Emekli Maaşlarına Zam Beklentileri Artıyor

Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarıyla ilgili hesaplamalar gündeme geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memurlar ve memur emeklilerinin alacağı zam oranı, açıklanacak enflasyon verileriyle netleşecek. Yüksek enflasyon rakamları, maaş artışlarının yetersiz kalabileceği endişesini beraberinde getiriyor.

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, son verilere dayanarak memur ve emekli maaşlarına yapılacak artış hakkında değerlendirmeler yaptı. Karakaş, aylık enflasyon farklarının maaşlara tam olarak yansıtılması gerektiğini vurgularken, alım gücünün korunabilmesi adına seyyanen zam talebinin de önem kazandığını belirtti.

Özellikle temmuz ayı, maaş güncellemesi açısından kritik bir dönem olarak öne çıkıyor. Ekonomistlerin tahminlerine göre, mevcut veriler düşük oranlı bir zamma işaret ediyor. Bu durum, memur ve emeklilerin enflasyon karşısında yeniden kayıp yaşama ihtimalini gündeme getiriyor.

Emeklilerin ve Memurların Temmuz Ayındaki Beklentileri

İsa Karakaş’ın açıklamaları şöyle;

“Değerli memurlar ve emekli dostlarımız, gözler yine Temmuz ayında. Milyonlarca memur ve memur emeklisi, maaşlarına yapılacak güncelleme haberini bekliyor. Seyyanen zam gelecek mi, refah payı verilecek mi, soruları artık her yerde konuşuluyor.

Geçen yıl sizlere şu uyarıda bulunmuştum. Seyyanen zam, refah payı konuşulurken enflasyonun altında bir zam gelebilir. Maalesef bu öngörü gerçekleşti. 2024 Temmuz’unda ve 2025 Ocak ayında memurlar ve emekliler enflasyon karşısında zorlandı. Bu durum devam ederse, Temmuz 2025’te aynı tabloyla karşılaşabiliriz.

3 Aylık Enflasyon Verilerinin Mesajı

TÜİK’in açıkladığı 3 aylık enflasyon verilerine göre;

  • SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kümülatif artışı: %10,07
  • Memur ve memur emeklilerinin kümülatif artışı: %9,02

Memur ve Emeklilerin Karşı Karşıya Olduğu Zorluklar

Gıda fiyatları Mart ayında sadece %4,94 oranında arttı. Bu sepet, memurlar ve emekliler için temel harcamaları içeriyor. Ancak genel enflasyon oranı sadece %2,46 olarak açıklandı. Bu fark, maaşlara yansıtılmadığı sürece memurlar ve emekliler resmen gizli bir kesintiyle karşı karşıyadır.

Eğer hükümet eşitleme yapmaz, seyyanen zam ya da refah payı vermezse, memurlar ve emekliler yine enflasyonun gerisinde kalacaktır. Bu durum, geçmişte yaşanmış bir senaryodur. Masanın üstünde alınan %5’lik zam, sahada enflasyonla sıfırlanmıştır. 6 ay beklenen zam, alım gücüne ulaşmadan kaybolmuştur.

Çözüm Aylık Güncellemelerde Yatıyor

Tek çözüm, aylık bazda enflasyon farklarının maaşlara yansıtılmasıdır. Gıdaya %5 zam geldiyse, memur maaşlarına da aynı oranda zam yapılmalıdır. Bu sistem, eşel mobil sistemidir. Türkiye’nin enflasyon gerçeği göz önüne alındığında, bu sistem artık zaruri bir durum haline gelmiştir.

Her memur bir gün emekli olacaktır. Bugün seyyanen zamla mutlu olanlar, emekli olduklarında sıkıntı yaşamamalıdır. Bu yüzden, seyyanen zam tüm memurlar ve emeklilere yansıtılmalıdır. Bu, artık bir zorunluluktur. Enflasyona karşı dirençli ve refah içinde bir toplum için sesimizi duyuralım.

Related Posts

Ren Nehri’ndeki su seviyesini düşürmesi nakliyeyi zorlaştırıyor

Batı Avrupa’da son dönemde yaşanan sıcak hava dalgasının ardından devam eden kuraklık, Alman ekonomisi için önemli olan Ren Nehri üzerindeki nakliye işlemlerini zorlaştırıyor.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Merkez Bankası’nın temmuz toplantısından faiz indirimi beklentisi

“İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen değişiyor; yeni ekonomik ekosistem kurulurken Türkiye doğru pozisyon alıyor”

Sektör temsilcileri İstanbul’a yapılacak kiralık sosyal konut hamlesini değerlendirdi

İstanbul’da hayata geçirileceği açıklanan kiralık sosyal konut projelerinin kira fiyatlarını dengeleyeceğini belirten sektör temsilcileri, bu adımın son derece yerinde olduğunu bildirdi.

Kripto varlıklara 72 saat kuralı geldi: MASAK’tan yeni tebliğ

Kripto varlık transferlerine yeni sınırlamalar getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan MASAK Genel Tebliği ile platformlara 48 ila 72 saat bekleme süresi, işlem limiti ve açıklama zorunluluğu getirildi.

Bloomberg: Türkiye’de asgari ücrete ara zam yapılmayacak

Bloomberg: Türkiye’de asgari ücrete ara zam yapılmayacak