Enflasyon Macarların yüzünü güldürdü

Macaristan’da Enflasyon Oranı Nisan Ayında Yüzde 4,2’ye Geriledi

Macaristan’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 4,2’ye gerileyerek Kasım 2024’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Mart ayında yüzde 4,7 olarak kaydedilen enflasyonun düşüşünde, özellikle temel tüketim kalemlerindeki fiyat artışlarının yavaşlaması etkili oldu.

Gıda fiyatlarındaki artış oranı yüzde 5,4’e gerilerken, Mart ayında bu oran yüzde 7 düzeyindeydi. Hizmet sektöründe fiyat artışı yüzde 7’den yüzde 7,5’e, dayanıklı tüketim mallarında ise yüzde 2’den yüzde 2,1’e indi. Bu düşüş, genel tüketici fiyatlarının artış hızını frenledi.

Ancak bazı kalemlerde artış devam etti. Alkollü içecekler ve tütün ürünlerinin fiyatları yüzde 6,3 oranında artarak bir önceki ayki yüzde 5,5 seviyesinin üzerine çıktı. Elektrik, gaz ve diğer yakıt fiyatlarında da dikkat çekici bir toparlanma yaşandı. Mart ayında yüzde 2,7 oranında düşüş gösteren bu kalemde, Nisan ayında yüzde 3,5 oranında artış kaydedildi.

Aylık bazda ise tüketici fiyatları, Mart ayındaki durağan seyrin ardından Nisan ayında yüzde 0,2 oranında arttı. Bu hafif artış, aylık harcamalar üzerinde sınırlı bir baskı oluşturdu.

Volatil kalemler olan gıda ve enerji dışındaki fiyatları izleyen yıllık çekirdek enflasyon oranı da düşüş gösterdi. Nisan ayında yüzde 5 olarak ölçülen çekirdek enflasyon, Mart ayındaki yüzde 5,7 seviyesinin altında kaldı. Bu oran, son dört ayın en düşük çekirdek enflasyonu olarak kayıtlara geçti.

Ekonomistler, enflasyondaki bu yavaşlamayı olumlu karşılarken, kalıcı düşüş için enerji ve alkol-tütün gibi oynak kalemlerdeki artışın da kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir