Hollanda’da sandıktan koalisyon çıktı

Hollanda Genel Seçimlerinde D66 Partisi Liderliğiyle Öne Geçti

Hollanda’da yapılan genel seçimlerde ilk sandık çıkışı anketlerine göre 27 milletvekili çıkararak öne çıkan D66 Partisi, Rob Jetten liderliğinde zafer kazandı.

Jetten, 2023 seçimlerinde elde ettiği 9 sandalyeyi 2 katından fazla artırarak 27 milletvekili ile parlamentoya girmeyi başardı.

Seçimler, ülkede yerel saatle 07.30’da (TSİ 09.30) başladı ve 21.00’de (TSİ 23.00) sona erdi. Toplamda 1166 aday ve 27 parti, 150 sandalye için yarıştı.

İlk geçici sandık çıkış anketlerine göre, Ipsos’un verilerine göre D66 Partisi, 27 sandalye ile ilk sırayı aldı.

AŞIRI SAĞCI PARTİ İKİNCİ SIRADA

D66 Partisi’ni, geçen seçimlere göre 12 sandalye kaybeden PVV Partisi 25 sandalye ile takip etti. VVD Partisi ise 23 sandalye ile üçüncü sırada yer aldı.

PvdA ve Groen Links Partisi 5 sandalye gerileyerek 20 sandalye elde ederken, NSC Partisi hiçbir sandalye kazanamadı.

BBB Partisi 2023’teki 7 sandalyesinden 4’e düşerken, CDA Partisi oylarını artırarak 19 sandalye elde etti.

FvD Partisi toplam 6 milletvekiliyle, JA21 Partisi ise 9 milletvekiliyle Meclis’e girmeyi başardı.

EN AZ 3 PARTİLİ KOALİSYON OLUŞTURULMASI BEKLENİYOR

Türk ve göçmenlerden oluşan Denk Partisi, oylarını koruyarak 3 sandalye kazandı. Tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamayan ülkede, en az 3 partili koalisyon oluşturulması bekleniyor.

Bir partinin hükümeti kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76’sının desteğini alması gerekmektedir.