İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Konkordato Taleplerinde Büyük Artış: İflas Eden Şirket Sayısı Yüzde 100’den Fazla Yükseldi

Konkordato Takip platformunun verilerine göre sadece nisan ayında 444 şirket mahkemelerin kapısını çaldı. Aralarından 10’u iflas etti, 199’una geçici, 136’sına ise kesin mühlet verildi. Geçen yılın aynı döneminde sadece 214 şirket konkordato başvurusunda bulunmuştu, bu da bir önceki yıla göre yüzde 100’ü aşan bir artış anlamına geliyor.

Öne çıkan bir diğer veri ise yılın ilk dört ayındaki rakamlar. Ocak-nisan döneminde toplam 1727 şirket konkordato başvurusunda bulundu. Mahkemeler, 1308 dosyada geçici ya da kesin mühlet kararı verdi. İflas kararı çıkan dosya sayısı ise 53 oldu. Geçen yılın aynı dönemi olan 2024’ün ise sadece 706 başvuru kaydedilmişti. Yani bir yıl içinde konkordato taleplerinde yüzde 145’lik bir artış yaşandı.

En Kırılgan İnşaat Sektörü

Sektörel dağılıma göre, 2025’in en kırılgan sektörü inşaat olarak belirlendi. Listede 461 şirketle ilk sırada yer alan inşaat sektörünü, sırasıyla 276 başvuruyla tekstil ve 93 başvuruyla gıda sektörü takip etti. Geçen yılın rekorunu tekstil sektörü kırmıştı. Bu yıl ise inşaat sektörü, kentsel dönüşümdeki duraksama ve kamu ihalelerindeki daralma nedeniyle daha da zorlanıyor. İstanbul, 1061 başvuruyla en fazla konkordato talebinin geldiği il olarak öne çıkıyor.

Ekonomistlere göre, konkordato başvurularındaki keskin artışın arkasında yüksek faiz oranları, kurlardaki dalgalanma, tahsil edilemeyen alacaklar ve iç talepteki keskin daralma gibi temel nedenler yatıyor.

Konkordato Sürecinde Olan Bazı Büyük Firmalar

  • AGE Mutfak Eşyaları AŞ (Bernardo)
  • Yusuf Et Çelik Döner
  • Hunca Kozmetik
  • Akın Tekstil
  • CBF Tekstil
  • Çiçekçi Tekstil
  • Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (Yeşil GYO)

Related Posts

Bir ilde toplu taşımaya yüzde 25 zam geldi! Taksi indi bindi 115 lira oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını kararlaştırdı.

Amerikalı dev banka tarih verdi: Türkiye ekonomisindeki tehlikeyi açıkladı

Bank of America ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda tahminini güncelledi. Haziran ayında yapılması beklenen ilk faiz indiriminin, enflasyonun yukarı yönlü bir sürpriz yapması halinde Temmuz ayına …

Hintliler Türkiye’yi turizm boykot listesine aldı!

Türkiye’nin, Hindistan ile Pakistan arasında süregelen ve şimdi de savaşa dönüşn siyasi gerilimde Pakistan’a yakın durduğunu savunan Hint medyası ve sosyal medya kullanıcıları Türkiye’ye yönelik boykot çağrısı yaptı. TurkeyBoycott etiketiyle yapılan …

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE’de sert artış

Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE aylık bazda yüzde 2,65 artarken, enerjideki artış yüzde 4,32’yi buldu. Gıdada yüzde 1,35, hizmet sektöründe ise yüzde 3,15’lik yükseliş kaydedildi.

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

ABD Merkez Bankası (FED) mayıs ayı faiz kararı için piyasaların tedirgin bekleyişi sürüyor. Peki, FED faiz kararı ne zaman? Analistlerin FED faiz beklentisi ne yönde?

Bilişim sektöründe hedef, ihracatı 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmak

Türkiye bilişim sektörü, özellikle bankacılık, finans ve teknoloji alanlarındaki başarısıyla yıllık yaklaşık 5 milyar dolar olan ihracatını 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir