Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, birçok insanın zaman zaman kalp çarpıntısı yaşadığını, ancak özellikle uykuda veya istirahat halindeyken ortaya çıkan çarpıntıların önemli olduğunu söyledi. Uzman Doktor Köşüş, bu tür çarpıntıların ciddi kalp ritim bozukluklarının işareti olabileceğini belirtti.

Kritik Ritim Bozukluklarına Dikkat

Kalp çarpıntısının, normalden daha hızlı, düzensiz veya güçlü bir şekilde atması olarak tanımlandığını belirten Köşüş, gece yaşanan çarpıntıların sıkça ‘paroksismal supraventriküler taşikardi’ (PSVT) ve ‘atriyal fibrilasyon’ gibi ritim bozukluklarından kaynaklanabileceğini söyledi. “Atriyal fibrilasyon gibi bazı düzensiz ritim bozuklukları sessizce ilerleyebilir. Ancak zamanla felç ve kalp yetersizliği gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Uykudan çarpıntıyla uyanmak bu rahatsızlıkların ilk belirtisi olabilir. Bu nedenle erken teşhis hayati önem taşır,” dedi.

Tansiyon, Tiroid ve Stres Faktörleri Etkili

Her çarpıntının kalp kaynaklı olmadığını vurgulayan Köşüş, “Hipertiroidi, anksiyete bozuklukları, kansızlık (anemi) ve aşırı kafein tüketimi de gece çarpıntılarına sebep olabilir. Özellikle genç bireylerde panik atak ve stres nedenli çarpıntılar sıkça görülür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, ciddi bir kalp durumunun gözden kaçırılmamasıdır,” dedi.

Teşhis Sürecinde EKG ve Holter Kaydı Önemli

Gece çarpıntılarının teşhisinde 24 saatlik ritim kaydı (Holter monitörü), EKG ve kan testlerinin temel teşhis araçları olduğunu belirten Dr. Köşüş, “Hastanın şikayetlerini detaylı olarak değerlendirdikten sonra, ritim bozukluğunun olup olmadığını belirlemek için EKG ve holter cihazı kullanılır. Aynı zamanda tiroid fonksiyonları, kansızlık ve vitamin eksiklikleri de araştırılır. Elde edilen bulgulara göre kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır,” şeklinde konuştu.

Tedavi Kişiye Özel Olmalı

Ritim bozukluklarında ilaç tedavisi, ablasyon prosedürleri ve yaşam tarzı değişikliklerinin öne çıktığını aktaran Köşüş, gece çarpıntısı yaşayan bireylerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına danışması gerektiğini vurguladı. “Özellikle ani kalp ölümü öyküsü olan aile bireyleri için bu durum büyük risk taşıyabilir. Gece çarpıntısını basit bir stres belirtisi olarak görmek yerine, uzman görüşü almaları, potansiyel tehlikeleri engellemek açısından son derece önemlidir,” dedi.

Related Posts

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.