Kış aylarında çocuklarda orta kulak enfeksiyonuna dikkat!

Kış aylarında sıkça görülen grip, nezle ve farenjit gibi hastalıklar, orta kulak enfeksiyonlarına zemin hazırlayabiliyor. Bu durum, özellikle çocukları etkiliyor. Orta kulak enfeksiyonu, kulak zarının arkasında sıvı birikmesi sonucu kızarıklık, şişme ve ağrı ile kendini gösteriyor. Çoğu zaman ciddi bir sorun oluşturmasa da, ilerleyen vakalarda kalıcı işitme kaybı, yüz felci gibi ciddi problemlere yol açabilir.

ENFEKSİYONUN NEDENİ VE ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Medline Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan, orta kulak enfeksiyonunun en yaygın nedeninin, viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıkları olduğunu belirtti. Dr. Arslanhan, özellikle çocukların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yetişkinlerden daha sık yakalandığını, bu nedenle çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarının daha fazla görüldüğünü vurguladı.

TEDAVİ ZAMANDA YAPILMALI

Orta kulak enfeksiyonları genellikle kısa süreli ve önemli sorunlar yaratmaz. Ancak tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitme kaybı, kulak zarında delinme ve yüz felci gibi ciddi problemlere yol açabilir. Dr. Arslanhan, şikayetlerin birkaç günden fazla sürmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

CERRAHİ MÜDAHALE GEREKTİREBİLİR

Çocuklarda sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarında ve geçmeyen orta kulak sıvılarında cerrahi müdahale gerekebilir. Yılda 3-4 defadan fazla tekrarlayan enfeksiyonlar veya 3 ay süresince yapılan tedavilere rağmen iyileşmeyen durumlar, altta yatan sebeplerin araştırılmasını gerektirir.

KULAK TÜPÜ UYGULAMASI

İşitme kaybına yol açan en yaygın sebeplerden biri, kulakta sıvı birikmesidir. Orta kulakta biriken sıvı, tedavilere rağmen düzelmediğinde, kulak tüpü uygulaması gerekebilir. Kulak zarında açılan küçük bir delikten yerleştirilen tüp, kulağın havalandırılmasını ve sıvı birikmesinin önlenmesini sağlar. Tüp takılması işlemi yaklaşık 10 dakika sürer ve tüp kendi kendine düşebileceği gibi, bazen cerrahi müdahale ile çıkarılması gerekebilir.

Related Posts

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.