KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Bizi acımasızca toplu mezarlara koyacaklardı”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Kıbrıs Barış Harekatı Ada’ya Barış, Huzur ve Güven Getirdi”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye tarafından 51 yıl önce yapılan Kıbrıs Barış Harekatı’nın Ada’ya barış, huzur ve güven getirdiğini vurgulayarak, “(Rumlar) Bizi acımasızca toplu mezarlara koyacaklardı.” ifadesini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yılı ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı vesilesiyle AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Tatar, o dönemde Yunanistan’da idarede olan cuntanın, Kıbrıs’ı kendilerine bağlayarak “Büyük Yunanistan” kurma, Doğu Akdeniz’i Yunan gölü yapma hayalleriyle Rumları kışkırttığına işaret ederek, “Kıbrıs’ta asıl işgalci olan Yunanistan’dır. 15 Temmuz 1974’te Yunanistan’ın komutan ve askerleri o dönemin Devlet Başkanı III. Makarios’a darbe düzenledi. Düşünebiliyor musunuz? Bir sonraki adım Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması ve Ada’daki Türklerin tamamen imha edilmesiydi.” diye konuştu.

Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekatı’nı yapmasını 1963’ten 1974’e kadar 11 sene beklediklerini dile getiren Tatar, harekat öncesinde Kıbrıs Türk halkının oldukça zorlu süreç geçirdiğini söyledi.

Tatar, Kıbrıs’ta Rumların Türklere yönelik saldırıları ve katliamlarının Birleşmiş Milletler (BM) ile İngilizler tarafından sadece seyredildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Bizi acımasızca toplu mezarlara koyacaklardı. Zaten Kıbrıs Türkleri 1963’te soykırımdan geçti, 1974’te de soykırım olacaktı. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Bazıları abarttığımı düşünebilir fakat gerçek bu ki, Türkiye’nin gelmediği bir ihtimalde tümümüzü birkaç gecede toplu mezarlara koyacaklardı. O zaman böyle iletişim de yoktu. Anında olan şeylerin fotoğrafları dünyaya bugün olduğu gibi yayılmıyordu. O gün katledilsek bizler öldükten 3 gün sonra duyardı dünya. 1963’te çok insanımızı kaybettik dünya duymadan. BM sonradan geldi, İngilizler de iyi bir garantör değildi. Kıbrıs Türklerinin acımasızca katledilişini İngilizler üslerinden sessizce seyrettiler.”

Kıbrıs Barış Harekatı Kıbrıs Türkü’nün Yeniden Doğuşu Oldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 51 yıl önce gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’nın Ada’ya barış, huzur ve güven getirdiğini söyleyerek, Kıbrıs Türklerinin direnişiyle “Büyük Yunanistan” idealinin gerçekleşmesini engellediğini ifade etti.

Tatar, 19 Temmuz 1974’te kendileri için belirsizliğin, 20 Temmuz 1974’te Mehmetçiğin Kıbrıs’a çıkarma yaparak mücahitlerle buluşmasıyla yerini sevince bıraktığını anlatarak, Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türkü’nün yeniden doğuşu olduğunu dile getirdi.

“Ana vatanımız her daim yanımızda”

Kıbrıs Türklerinin bugün artık geleceğe hem güven hem de huzur içinde bakabildiğini dile getiren Tatar, ana vatan Türkiye’nin her daim yanlarında olduğunu söyledi.

Tatar, Türkiye’nin Kıbrıslı Türkler için hiçbir zaman fedakarlıktan vazgeçmediğini ifade ederek, Anadolu’dan denizin altından borularla Ada’ya getirilen su, Ercan Havalimanı ve gelecekte Türkiye’den kabloyla getirilecek elektrik hizmetinin kendileri için önemli olduğunu anlattı.

Kıbrıs’a her zaman destek veren Türk milletine teşekkür eden Tatar, 20 Temmuz 1974’te şehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilere sağlıklı ömür diledi.

Tatar, 51’inci yıl dönümü kutlanan Kıbrıs Barış Harekatı’nın kararını alan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ve emeği geçen diğer devlet adamlarına da rahmet diledi.

Related Posts

Çeşme’de İşe Alınan Görevli Baltayla Öldürüldü

Eski site görevlisi S.Ş., yeni görevlisi Soner Boztepe’yi baltayla öldürdü, tutuklandı.

Başakşehir’de kadın cinayeti

İstanbul Başakşehir’de bir kişi, tartıştığı eşini bıçakla öldürdü.

Aksaray’da Bıçaklı Kavga: İki Arkadaş Yaralı

Aksaray’da tartışan iki arkadaş bıçakla yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Soruşturma başlatıldı.

Güneykaya Bilecik’te Ziyarette Bulundu

Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı İsmail Güneykaya, Bilecik Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Kız Çocukları için Yeni Politika Çalıştayı Düzenlendi

Beşiktaş Belediyesi ve İBB iş birliğiyle gerçekleştirilen Kız Çocuk Odaklı Politika ve Tasarım Çalıştayı, kız çocuklarının fırsat eşitliği, güvenli yaşam ve sosyal hayata aktif katılımlarını artırmak amacıyla yeni politikaların geliştirilmesine yönelik yapıldı. Katılımcılar, kız çocuklarının güçlenmesini hedefleyen somut adımlar içeren bir yol haritası oluşturdu.

Bolu’da örtü yangını! Alevler kontrol altına alındı

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti beldesinde, tarım arazisinde başlayarak ormanlık alana sıçrayan örtü yangını, ekiplerin hızlı müdahalesiyle büyümeden kontrol altına alındı.