Şarj istasyonu kurmak akaryakıttan zor! Sektörde zorluklar büyüyor

“`html

Elektrikli Araçların Yükselişi ve Şarj İstasyonu Zorlukları

Pandemi dönemi sonrasında elektrikli araçlar, günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olarak hızlı bir şekilde benimsenmekte. Farklı marka ve modellerin artışıyla birlikte, şarj istasyonlarına olan gereksinim de büyük bir ivme kazandı. Ancak sektör uzmanları, şarj istasyonu kurma sürecinin yalnızca maliyet açısından değil, ayrıca altyapı bakımından da oldukça zorlu olduğunu belirtiyor.

Yüksek Maliyet ve Altyapı Sorunları

Ovolt & Sharz.net Genel Müdürü Hakan Koca, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada, “Günümüzde bir şarj istasyonu kurmanın yüksek maliyetleri var. Ancak daha büyük bir zorluk, bu istasyonların altyapısını hazırlamakta yatıyor. Akaryakıt istasyonu kurmak çok daha kolay hale geldi.” şeklinde konuştu.

Şarj İstasyonu Kurulumu

Ruhsat Almanın Zorluğu

Koca, akaryakıt istasyonu kurmanın görece kolay olduğunu belirtirken, en büyük sorunun ruhsat alımında yattığını ifade etti:

  • “Ruhsat almak zor, ancak şarj istasyonu için gereken izin süreçleri daha karmaşık. Yer iyi olabilir, fakat altyapı eksiklikleri ortaya çıkıyor. Örneğin; güçlü bir elektrik akımına erişim olmadan bir şarj istasyonu kurmak imkansız hale geliyor.”

Şarj istasyonlarının sayısının artmasına rağmen birçok işletmenin kapandığını belirten Koca, sektörde isim bulmanın da giderek zorlaştığını vurguladı.

Yatırım ve Lojistik Zorlukları

“Para tek başına yeterli değil, bu işin birçok boyutu var.” diyen Koca, yatırım yapmanın yeterli olmadığını ve daha iyi bir yazılımın gerektiğini aktardı. Bunun yanı sıra, şarj istasyonlarının hızla kapanmasının arkasında yatan sebeplerden birinin de aşırı rekabet olduğunu söyledi.

Şarj İstasyonlarına Fon Sağlama Çabası

Koca, “Biz bu sektörde yürüyemeyen şirketleri satın almak amacıyla bir fon oluşturduk. Bugün piyasada yaklaşık 200 şarj şirketi var ama bu sayı hızla 30 kadarına düştü. Yine de isim bulmakta zorluk çekiyoruz çünkü sektör oldukça kalabalık.” diyerek sektördeki rekabetin büyüklüğünü ortaya koydu.

Sektördeki Rekabet

Şarj İstasyonu Yatırımları ve Maliyetler

Koca, şarj istasyonlarının maliyetinin lokasyona ve ihtiyaç duyulan cihaz sayısına göre değiştiğini belirtti:

  1. “Bir istasyon kurabilmek için en az 50 cihaz bulundurmak gerekiyor. Mali ihtiyaçlar 20-25 bin euro’dan başlarken, bu tutar bazı durumlarda 1 milyon euroya kadar çıkabiliyor.”

Elektrik Sorunları ve Sektörel Planlamalar

Koca, Türkiye’de elektrik altyapısının sıkıntılı olduğunu ve bu durumun şarj istasyonları için büyük engeller oluşturduğunu ifade etti:

“Enerji üretiminde birçok sorunla karşı karşıyayız. Türkiye henüz planlama süreçlerini etkili bir şekilde gerçekleştiremiyor, bu sebeple güç yetersizliği sık yaşanan bir gerçek.”

Teknolojik Gelişmeler ve Kullanıcı Deneyimi

Koca, şarj istasyonlarını daha kullanıcı dostu hale getirmek için, uygulamalar ve sistemler geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kredi kartı kullanımının yaygınlaşması durumunda uygulama indirme zorunluluğunun ortadan kalkacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Şarj İstasyonlarında Eğlenceli Deneyimler

“Hızlı şarj süreleri 30 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. Bu süreyi daha eğlenceli hale getirmek için şarj istasyonlarımızda kafe alanları oluşturmayı planlıyoruz.” diyen Koca, araç sahiplerinin bu süreleri verimli bir şekilde değerlendirmesi için çeşitli imkanlar sunduklarını anlattı.

Eğlenceli Şarj İstasyonu

Devlet Destek ve Hedefler

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye genelinde şarj noktalarının artacağını duyurarak, “Hızlı şarj altyapısını destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Ülkede 12.000 hızlı şarj istasyonu kurulması hedefleniyor.

“Bu alanda yapacağımız çalışmalar, elektrikli araç kullanıcılarının zorluklarını azaltacak” diyen Kacır, Türkiye’nin elektrik alt yapısını güçlendirerek çevreci ulaşım araçlarının kullanımını desteklemeyi amaçlıyor.

“`

Related Posts

Girişimcilere müjde verdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, girişimcilere müjde verdi.

En düşük emekli aylığı kesinleşti! İşte o rakam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyonununu açıkladı. Açıklanan verilere göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,37 oranında artış kaydederken yıllık enflasyon yüzde 35,05 oldu. Buna göre, SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 …

Doğalgaz 1 arttı faturaya 2 yansıdı! İşte o hesap…

Doğalgaz fiyatlarına yapılan yeni artış, ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin ötesinde olmasıyla tepkilere neden oldu. Uygulanan ‘sıkı para politikasına’ rağmen enerji zamları gündemde kalmaya devam ediyor.

Borsa güne yükselişle başladı: 2 Temmuz 2025 Çarşamba Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,23 yükselişle 10.103,74 puandan başladı.

Bakan Yumaklı duyurdu; hububat alım bedelleri, üreticilerin hesaplarına yatırılmaya başlandı

Bakan Yumaklı duyurdu; hububat alım bedelleri, üreticilerin hesaplarına yatırılmaya başlandı

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi

Euro Bölgesi’nde enflasyon yükseldi