Tayvan’dan sıkı denetim: TSMC’ye ihracat sınırı geliyor

Tayvan, Yarı İletken İhracatına Sınırlama Getiriyor




Tayvan hükümeti, yarı iletken pazarındaki üstünlüğünü korumak adına yeni bir adım atıyor. Başbakan Cho Jung-tai tarafından onaylanan “N-1” politikası, sadece bir nesil önceki üretim süreçlerinin ihracına izin veriyor. Bu durum, özellikle TSMC’nin ABD’de kurmayı planladığı tesisleri doğrudan etkiliyor.

TSMC, Yatırımlarını Etkileyebilir

Kaçıranlar için TSMC’nin elindeki en ileri süreç N3P olarak biliniyor, ancak yıl sonunda N2 adı verilen daha gelişmiş üretim hattı devreye alınacak. Asıl belirsizlik ise 2026 itibarıyla başlayacak N2P ve A16 üretimlerinde. Hükümet, bu süreçleri ihracat yasağı kapsamına alacak mı, yoksa bir geçiş süreci mi tanıyacak, henüz net değil.




Yeni “N-1” politikası ise, sadece bir nesil önceki üretim süreçlerinin ihracına izin veriyor. Böylece TSMC, Tayvan dışındaki tesislerinde en güncel teknolojilerini değil, bir önceki nesil üretim süreçlerini kullanmak zorunda kalacak. Öte yandan yasa sadece teknoloji ihracatını değil, aynı zamanda yurt dışı yatırımlarını da sıkı biçimde denetliyor.

Eğer bir yatırımın Tayvan’ın ulusal güvenliğine zarar verdiği, ekonomik kalkınmayı olumsuz etkilediği ya da ciddi iş gücü sorunları yarattığı tespit edilirse, hükümet onayı iptal edebilecek. Başka bir önemli nokta da, yeni politika ile birlikte daha önce yalnızca yönetmeliklerle yürütülen yatırım kısıtlamaları artık doğrudan yasaya bağlanıyor ve ihlaller için para cezaları kesilecek.

Aslına bakacak olursak, TSMC’nin ABD’ye yönelik 165 milyar dolarlık yatırım planı göz önüne alındığında, bu cezaların mali anlamda şirketi zorlaması pek olası değil. Ancak yeni yasanın yatırım onaylarının tamamen iptal edilmesi gibi daha sert yaptırımlara da zemin hazırladığını söyleyelim.

Şu an için Tayvan Ekonomi Bakanlığı, yasanın uygulama tarihinin ancak alt düzenlemeler revize edildikten sonra, altı ay içinde duyurulacağını duyurdu. Bu da, en erken uygulamanın 2025’in sonlarında başlayabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla durumun ne olacağını bekleyip görmemiz gerekecek.

Related Posts

Ünlü markaların kulaklıklarında güvenlik açığı tespit edildi: Milyonlarca kullanıcı risk altında!

Bluetooth bağlantılı kulaklıkların bazı modellerinde ciddi güvenlik açıkları tespit edildi. Uzmanlar, kullanıcıların yazılım güncellemelerini takip etmeleri ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

ÖTV’siz araç nasıl alınır? İşte tüm detaylar

ÖTV muafiyetli araç almak isteyenlerin kafasındaki soruları yanıtlayacak detaylar belli oldu.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Kendi kendini onaran giysilerle enerji devrimi! Akıllı tekstilin yeni çağı

Bilim dünyası, tekstil sektöründe çığır açan bir yeniliğe imza attı: Kendi kendini onaran ve enerji üreten giysiler! Newcastle Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi’nden araştırmacıların öncülük ettiği çalışmalar, mantar ipliklerinden geliştirilen …

Milli para eskrimci Şenay Güner’den Fransa’da çifte madalya

Fransa’da düzenlenen Satellite Turnuvası’nda Milli para eskrimci Şenay Güner, 2 madalya kazandı. Ayrıca tekerlekli sandalye eskrim epe A kategorisinde 3’üncü olan Şenay Güner, turnuvayı çifte madalyayla tamamladı.

Panik 14 Mayıs’ta başladı: Taş devrine geri mi dönüyoruz sorularına NASA’dan açıklama!

14 Mayıs’ta kaydedilen X2.7 sınıfı güçlü Güneş parlamasının ardından “Taş Devri’ne dönüş” başlıkları vatandaşları tedirgin etti. NASA ve klimatologlar taş devrine dönüşün mümkün olup olmadığını yanıtladı.