Türkçe, Kosova’nın Lipyan Belediyesi’nde “resmi kullanımda dil” oldu

Kosova’da Türkçe Resmi Kullanımda Dil Statüsü Kazandı

Lipyan Belediyesi’nde yapılan oturumda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan’ın girişimiyle Türkçe’nin resmi kullanımda dil statüsü kazanması oy birliğiyle kabul edildi. Bu kararın alınmasından memnuniyet duyan Kervan, Lipyan Belediyesi’ne bağlı Yanova köyünde çoğunlukla Türklerin yaşadığını belirtti.

Kervan, Türkçenin yüz yıllardır Kosova’da var olduğunu vurgulayarak, bir belediyede daha Türkçe’nin resmiyet kazanmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkçe, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde resmi dil statüsünde yer alırken, Priştine, Gilan, Vıçıtırın, Güney Mitroviça ve Kuzey Mitroviça belediyelerinde resmi kullanımda dil statüsünde bulunmaktadır.

Kosova yasalarına göre, belediye sınırları içinde geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın resmi kullanımda dil statüsüne sahip olabiliyor. Ancak bu statü, dilin belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmamaktadır.

Kosova’da bu yıl yapılan nüfus sayımına göre ülkede 19 bin 419 Türk yaşarken, yaklaşık 50 bin kişi Türkçe de konuşabilmektedir.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Related Posts

Jandarmadan 2.5 milyarlık çete operasyonu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Jandarmanın hesaplarında 2,5 Milyar TL’lik işlem hacmi bulunan çeteye 11 ilde operasyon yaptığını, 35 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Kan donduran detaylar: Öldürüp fotoğrafları ablasına göndermiş

İzmir’de boşandığı eşi Halil Tezkorkmaz tarafından bıçaklanarak öldürülen Demet Akarsu’nun cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edildi. Akarsu gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Olayla ilgili kan donduran detaylar ortaya çıktı. Tezkorkmaz’ın Demet’i öldürüp fotoğrafları ablasına gönderdiği ortaya çıktı.

Kaçıranlar için tekrar yayında

Hafta sonu Odatv yazarları, kaleme aldıkları yazılarla okuyuculara farklı perspektifler sundu. Yeni haftaya başlamadan önce mutlaka göz atmanız gereken bu yazıları kaçırmayın.

Zincirleme Kaza: 1 Ölü, 7 Yaralı

Balıkesir’de meydana gelen zincirleme kazada bir kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

Kenevirle ilgili düzenlemeyi de içeren yeni sağlık yasası Meclis’ten geçti

Meclis’ten geçen yeni düzenlemeyle, ilaçlara takip sistemi getirilmesi hedeflenirken, hekimlerin özel sağlık kuruluşları ve kurumlarında çalışma esasları düzenleniyor. Yasaya göre tıbbi kenevirden elde edilen ürünlerin ruhsatlandırma ve takip işlemleri yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek, bu ürünler sadece eczanelerde reçete karşılığı sunulabilecek.

Bıçaklı Saldırı: Gece Bekçisi Yaralandı

Tekirdağ’da kimlik kontrolü yaparken bıçakla saldırıya uğrayan gece bekçisi hayati tehlikeyi atlattı.