Yorgun uyanıyorsanız dikkat: Sağlığınız tehlikede olabilir!

Çocuklar için 10 saat, yetişkinler için ise 7 ila 9 saat ideal uyku süresidir. Uyku düzeninin bozulması veya yetersiz uyku almak, sadece günlük yorgunluğa neden olmakla kalmaz, uzun vadede fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabilir.

Uyku süresi ve kalitesi, bireyin genel sağlık durumu hakkında ipuçları sunabilir. Uzmanlar, bazı basit görünen belirtilerin bile ciddi bir sorunu gösterebileceğini açıklıyor.

Uyku Kalitesi ve Sağlık Sorunları

Günlük şekerlemeler bazı insanlar için zararlı olmayabilir, ancak sık sık uykululuk hissi ani ise altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir. Araştırmalar, gündüz uykusunun tip 2 diyabet ve solunum rahatsızlıkları riskini artırabileceğini gösteriyor. Gece iyi uyusanız bile gün içinde sürekli yorgun hissetmek, düşük tansiyon, vitamin eksiklikleri, depresyon veya obezite belirtisi olabilir.

Horlamanın Sebepleri ve Riskleri

Horlama genellikle obstrüktif uyku apnesi belirtisi olabilir. Aşırı kilolu kişiler, diyabet veya yüksek tansiyon hastaları daha fazla risk altındadır. Uyku apnesinde, solunum yolları uykuda tıkanabilir ve kişi nefes almakta zorlanabilir. Kalın damak, kronik burun tıkanıklığı, uyku pozisyonu ve alkol tüketimi horlamaya neden olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu ve Uykusuzluk

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda kontrol edilemeyen hareket dürtüsü ile karakterize bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Bu durum dinlendirici bir uykuyu engelleyerek uykuyu bozar. Genetik faktörler, demir eksikliği ve böbrek yetmezliği gibi durumlar huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir.

Sabahları Yataktan Kalkmakta Zorlanma

Sabahları zorlukla yataktan kalkmak çok ciddi bir sorunu işaret etmeyebilir, ancak uzun süre devam ederse, anemi, tiroid bezinin yavaş çalışması veya depresyon belirtisi olabilir.

Related Posts

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Uzmanı uyardı: Ultraviyole maruziyetinin azaltılması için güneş gözlüğü kullanılmalı

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.