Çin uzay “sandığını” açıyor: Ay’daki gerçekler ortaya çıkabilir

Çin Uzay Misyonu İle Toplanan Ay Örnekleri Bilim İnsanlarının İncelemesine Açılıyor

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Chang’e-5 misyonu tarafından Ay’dan toplanan toprak ve kaya örneklerine ABD dahil olmak üzere 6 ülkeden bilim insanlarının erişimine izin vereceğini duyurdu.

NASA’nın finanse ettiği iki ABD kurumu da Ay örneklerine erişim hakkına sahip olacak. CNSA başkanı San Jongde, örneklerin “tüm insanlık için ortak bir hazine” olduğunu vurguladı.

Özellikle Donald Trump’ın Avrupa ve Çin’e yönelik ticaret savaşını başlattığı bir dönemde Çin’in bu adımı atması ve NASA’nın elindeki Ay örneklerine Çinli bilim insanlarının erişimine izin vermemesi tartışmalara yol açtı.

NASA’nın özel olarak yetkilendirilmediği sürece Çin veya Çinli şirketlerle iş yapmasının yasaklandığı 2011 tarihli yasa gereği NASA’nın bu konuda kısıtı bulunuyor.

Chang’e-5 Misyonu ile Getirilen Ay Örnekleri Apollo Örneklerinden Daha Genç

Chang’e-5 misyonu tarafından toplanan Ay örneklerinin, Apollo uzay programı astronotlarınca yarım yüzyıl önce Dünya’ya getirilen örneklerden bir milyar yıl daha genç olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, Ay’daki jeolojik süreçler hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarabileceği için büyük bilimsel ilgi çekiyor.

Çin’in elinde bulunan Ay örneklerine ABD’deki Brown Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi ile Fransa, Almanya, Japonya, Pakistan ve İngiltere’deki akademik kurumların erişim sağlayabileceği belirtildi.

Related Posts

Ghost of Yotei’nin çıkış tarihi açıklandı! İşte fragmanı

Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen yeni aksiyon-macera oyunu Ghost of Yotei, 2 Ekim 2025’te PlayStation 5 için piyasaya çıkacak. Ghost of Tsushima’nın ardından gelen yapım, serinin ikinci oyunu olarak tanıtıldı ve Türkçe dil desteğiyle …

WhatsApp mesajlarınız artık daha “özel”

WhatsApp’ın duyurduğu yeni özellik, kullanıcıların sohbetlerinin gizliliğini biraz daha artırıyor.

ASELSAN, Türkiye’nin ilk yerli kalp akciğer makinesini tanıttı

ASELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla geliştirilen Kalp Akciğer Makinesi, Türkiye’nin sağlık teknolojileri alanındaki en önemli atılımlarından biri oldu. Cihazın kan testleri başarıyla tamamlandı. Lansmanı, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal …

Dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi ilk seferine çıkıyor: 9.200 araç kapasiteli

BYD, deniz taşımacılığı alanında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Çinli otomobil üreticisi, dünyanın en büyük otomobil taşıma gemisi olan BYD Shenzhen’i ilk seferine çıkarmak üzere. Çin basınına göre bu hafta yükleme işlemleri tamamlandıktan …

OpenAI, Google Chrome’u satın mı alıyor?

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’a yönelik yoğun anti-tekel baskısı, teknoloji devini Chrome gibi kilit varlıklarını elden çıkarmaya itebilir. Bu senaryoda, yapay zeka alanının önde gelen oyuncusu OpenAI’nin Google Chrome’a duyduğu ilgi dikkat çekiyor.

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem gibi büyük felaketler, iletişim altyapısına zarar vererek internete ulaşmayı imkansız hale getirebiliyor. Neyse ki deprem anında hayat kurtarabilecek ve internet gerektirmeyen bazı mobil uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir