Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, birçok insanın zaman zaman kalp çarpıntısı yaşadığını, ancak özellikle uykuda veya istirahat halindeyken ortaya çıkan çarpıntıların önemli olduğunu söyledi. Uzman Doktor Köşüş, bu tür çarpıntıların ciddi kalp ritim bozukluklarının işareti olabileceğini belirtti.

Kritik Ritim Bozukluklarına Dikkat

Kalp çarpıntısının, normalden daha hızlı, düzensiz veya güçlü bir şekilde atması olarak tanımlandığını belirten Köşüş, gece yaşanan çarpıntıların sıkça ‘paroksismal supraventriküler taşikardi’ (PSVT) ve ‘atriyal fibrilasyon’ gibi ritim bozukluklarından kaynaklanabileceğini söyledi. “Atriyal fibrilasyon gibi bazı düzensiz ritim bozuklukları sessizce ilerleyebilir. Ancak zamanla felç ve kalp yetersizliği gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Uykudan çarpıntıyla uyanmak bu rahatsızlıkların ilk belirtisi olabilir. Bu nedenle erken teşhis hayati önem taşır,” dedi.

Tansiyon, Tiroid ve Stres Faktörleri Etkili

Her çarpıntının kalp kaynaklı olmadığını vurgulayan Köşüş, “Hipertiroidi, anksiyete bozuklukları, kansızlık (anemi) ve aşırı kafein tüketimi de gece çarpıntılarına sebep olabilir. Özellikle genç bireylerde panik atak ve stres nedenli çarpıntılar sıkça görülür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, ciddi bir kalp durumunun gözden kaçırılmamasıdır,” dedi.

Teşhis Sürecinde EKG ve Holter Kaydı Önemli

Gece çarpıntılarının teşhisinde 24 saatlik ritim kaydı (Holter monitörü), EKG ve kan testlerinin temel teşhis araçları olduğunu belirten Dr. Köşüş, “Hastanın şikayetlerini detaylı olarak değerlendirdikten sonra, ritim bozukluğunun olup olmadığını belirlemek için EKG ve holter cihazı kullanılır. Aynı zamanda tiroid fonksiyonları, kansızlık ve vitamin eksiklikleri de araştırılır. Elde edilen bulgulara göre kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır,” şeklinde konuştu.

Tedavi Kişiye Özel Olmalı

Ritim bozukluklarında ilaç tedavisi, ablasyon prosedürleri ve yaşam tarzı değişikliklerinin öne çıktığını aktaran Köşüş, gece çarpıntısı yaşayan bireylerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına danışması gerektiğini vurguladı. “Özellikle ani kalp ölümü öyküsü olan aile bireyleri için bu durum büyük risk taşıyabilir. Gece çarpıntısını basit bir stres belirtisi olarak görmek yerine, uzman görüşü almaları, potansiyel tehlikeleri engellemek açısından son derece önemlidir,” dedi.

Related Posts

30’lu yaşlardan sonra dikkat, uzmanı uyardı: Kadın doğurganlığı değişiyor!

30’lu yaşlardan sonra dikkat, uzmanı uyardı: Kadın doğurganlığı değişiyor!

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?

Binlerce çalışma değerlendirildi: İşte hafızayı keskin tutmanın en iyi yolu

Çoğumuz zihnimizi keskinleştirmek için Sudoku, Wordle gibi zihnimizi çalıştıran uygulamalara yöneliyoruz. Ancak araştırmalar giderek hafızayı, odaklanmayı ve beyin sağlığını artırmanın en iyi yollarından birinin egzersiz olduğunu gösteriyor. İşte detaylar!

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı